20 martie – Ziua mondiala a sanatatii orale

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI) este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Acţiunile desfăşurate cu acest prilej au ca scop creşterea, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă.
Prima zi internaţională legată de Sănătatea Orală a fost celebrată încă din anul 1994.

Sloganul campaniei din acest an: „Spune Aaaa! Gândeşte-te la gura ta, gândeşte-te la sănătatea ta!”

Scopul si obiectivele campaniei sunt: educarea populaţiei privind legatura intrinsecă între sănătatea orală şi sănătatea generală a organismului; incurajarea populaţiei să adopte obiceiuri de igienă orală sănătoasă şi să urmeze sfatul medicilor specialişti în domeniu; sensibilizarea populaţiei, de orice vârstă, cu privire la sănătatea orală şi a factorilor de risc; imbunătăţirea utilizării măsurilor eficiente de prevenţie, atât la nivel individual cât şi la nivelul comunităţii.

Afectiunile orale:
• Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume.
• Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.
• În plus, afecţiunile orale depind în mod semnificativ şi de atitudinea faţă de starea de sănătate. Acest lucru este la rândul său strâns legat de factorii socio-economici, cum ar fi educaţia şi veniturile.
• Afecţiunile dentare au drept consecinţă durerea şi suferinţa dar şi absenteismul de la locul de muncă şi şcoală iar netratate afectează serios calitatea vieţii unei persoane.

Previous post 5600 de infectii respiratorii in Prahova, intr-o saptamana
Next post 22 martie – Ziua Mondiala a Apei