4 MAI: ZIUA NATIONALA A INIMII. 60 % din totalul deceselor inregistrate in Romania sunt provocate de boli cardiovasculare

Read Time:2 Minute, 34 Second

Inima. Ceasornicul vieții. Are și ea, INIMA, o zi a sa. 4 mai. O zi de primăvară în care să ne amintim că iubim și trăim cu inima, că fără ea… nu putem exista.

La nivel național, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19 % de cancer.

La iniţiativa Academiei de Științe Medicale, din 1997 încoace, în a patra zi a lunii mai, se marchează ziua naţională a inimii.
Momentul este un prilej pentru ca specialiştii să atragă atenția asupra înmulţirii cazurilor de boli cardiovasculare.
Boala cardiovasculară este situată pe locul întâi în ceea ce privește cauza de mortalitate în Europa, atât la femei cât și la bărbați, potrivit Cartei europene a sănătății cardiovasculare, publicată pe heartcharter.org. Potrivit Societății Române de Hipertensiune, în România, boala cardiovasculară determină peste 62% din totalul deceselor. Statisticile preconizează că, la nivel mondial, până în anul 2030, 23,6 milioane de oameni vor muri din cauza afecțiunilor cardiovasculare, principalele cauze pentru apariția a peste 80% din cazurile de boli cardiovasculare fiind alimentația nesănătoasă, sedentarismul și fumatul, se arată pe site-ul comunicatemedicale.ro.

Ziua Națională a Inimii, sărbătorită pe 4 mai, reprezintă prilejul de a conștientiza că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România. Este o ocazie pentru a ne gândi mai mult la sănătatea noastră şi în special la inimile noastre.
Conform specialiștilor, la nivel național, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19 % de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.
Controlul asupra principalilor factori de risc: tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizica poate duce la reducerea deceselor.
În acest context, în vara acestui an, Ministerul Sănătăţii va lansa apelul pentru implementarea unui Program de screening care are ca scop identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular. Programul va avea o durată de 5 ani și un buget de 20 milioane euro, fonduri europene nerambursabile. Peste 170 000 de persoane vor beneficia de screening.
Tot in vara aceasta, Ministerul Sănătății va începe implementarea unui proiect de 2,5 milioane de euro, finanțare asigurată printr-un grant norvegian, prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut cu scopul prevenirii insuficienței cardiace.
De asemenea, Ministerul Sănătății va continua și în 2019 acțiunile prioritare suport pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică prin implantarea de defibrilatoare cardiace interne, program derulat în 9 spitale, precum și pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, program derulat în 18 spitale.
Nu uitaţi, este foarte important să avem grijă de inima noastră în fiecare zi.
Să aveţi o inimă sănătoasă!

Acesta este mesajul ministrului Sănătății, Sorina Pintea, de Ziua Națională a Inimii.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Peste 400 de interventii ale SAJ Parhova in cursul zilei de 2 mai. 4 au fost accidente rutiere grave!
Next post SAJ PRAHOVA: Peste 1000 de interventii de urgenta in weekend. Accident grav pe A3 si inca un deces prin spanzurare