ULUITOR: FOCAR DE RAIE printre beneficiarii unui centru pentru persoane cu handicap de la Calinesti

Read Time:2 Minute, 18 Second

GRAV dar și… TRIST: Un focar de râie a fost identificat la un centru de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap din Prahova.

Pe surse, în momentul de față, aproximativ 20 de bolnavi care au diverse grade de handicap au fost diagnosticaţi cu râie, dintre cei 120 de beneficiari de la Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap Călinești, comuna Floreşti, Prahova.

Potrivit reprezentanților instituției, primul caz de scabie ar fi fost confirmat în luna decembrie, iar ulterior afecțiunea, cum îi e specificul, s-a extins și la mai mulți beneficiari internați în centrul de la Călinești.

Pacienții infestați au fost izolați, iar acum urmează un tratament specific.

Toate obiectele pacienţilor bolnavi sunt supuse igienizării. Potrivit unor surse, din fericire, nu sunt informații că vreun angajat al centrului cu oricinaar fi contactat cumplita boală.

Reprezentanții DGASPC suspectează că boala ar fi fost adusă în centru de către o rudă a unui pacient care a venit în vizită la cămin, în perioada sărbătorilor de iarnă.

 Azi, începând de la orele 13.00, am încercat timp de aproape 2 ore să contactăm telefonic conducerea DGASPC. La niciunul dintre cele 3 numere de telefon fix „țârâitul a fost în zadar și nu a răspuns NIMENI.

* Râia sau scabia este o afecțiune dermatologică care, potrivit ultimelor statistici, afectează peste 130 de milioane de oameni la nivel global. Este cauzată de parazitul Sarcoptes Scabiei care pătrunde în piele unde își depune ouăle, provocând mâncărime severă. La pacienții cu deficit de imunitate, scabia se poate manifesta prin erupții solzoase și apariția unui focar de cruste infestate cu acarieni. Prin fisurile de piele provocate de râie, la om, acarienii determină apariția unor infecții secundare, sepsis sau efecte asupra funcției renale și cardiovasculare.

Semnele de râie apar frecvent pe fese, genunchi, brațe, sâni sau organe genitale, sub formă de vezicule sau mici umflături roșii sau decolorate.

* Cum se transmite râia la om?

Râia este considerată o boală cu transmitere sexuală, pentru că una din formele de transmitere este prin contact sexual, însă, nu este singura. Râia este o afecțiune contagioasă, care se transmite la om prin contact fizic de orice natură cu o altă persoană infectată. De asemenea, râia se transmite și prin folosirea în comun cu o persoană infectată a obiectelor din gospodărie (ustensile, lenjerie de pat, prosoape), cabine de duș sau produse cosmetice.

Transmiterea de râie de la om la om se face prin contact fizic direct, care trebuie să dureze cel puțin 10 minute, prin urmare, sunt șanse minime de a contracta boala printr-o strângere de mână sau îmbrățișare. Râia, ca orice altă afecțiune contagioasă, se transmite mai ușor în grupuri și comunități, precum spitale, școli, cămine de bătrâni, etc., unde riscă să provoace focare de infecție.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Despre Iubire, daruind…
Next post Piese auto originale Ford Ka Plus: De ce este important sa le achizitionati de p la o sursa sigura? (P)