5 cele mai frecvente probleme care pot afecta sănătatea sistemului reproductiv la femei

Read Time:3 Minute, 23 Second

Sistemul reproductiv al femeilor este unul complex, care poate fi afectat de numeroase probleme. Unele dintre acestea pot chiar să afecteze capacitatea de a rămâne însărcinată și de a avea un copil. De cele mai multe ori, atunci când un cuplu încearcă să aibă un copil timp de un an și nu reușesc, se poate pune problema unei cauze mai serioase.

Tocmai de aceea este important să mergi la medic pentru a identifica această cauză. La fel de important este să știi cum să recunoști primele semnale de alarmă și care sunt cele mai frecvente probleme care pot afecta sistemul reproductiv.

Endometrioza

Endometrioza reprezintă o problemă foarte comună în rândul femeilor. Aceasta apare atunci când țesutul care înconjoară uterul începe să apară și în alte zone. Mai exact, în zone precum ovarele, în spatele uterului sau chiar pe vezica urinară sau intestine. Endometrioza este dureroasă și poate provoca scurgeri abundente în perioada menstruației.

Principalele simptomele la care trebuie să fii atentă sunt dureri intense în zona abdomenului, dureri lombare sau la nivelul zonei pelviene. Există și situații în care nu sunt prezente dureri. Unele femei află că suferă de endometrioză doar în momentul în care se confruntă cu dificultăți în a rămâne însărcinată.

Cancerele ginecologice

Cancerele ginecologice pot să reprezinte o cauză serioasă atunci când vine vorba de sănătatea sistemului reproductiv la femei. Poate fi vorba de cancer de col uterincancerul endometrialcancerul ovarian sau al trompelor uterine.

Pe lângă faptul că aceste tipuri de cancer afectează buna funcționare a sistemul reproductiv, tratamentele disponibile în prezent pot cauza infertilitate. Mai mult, asocierea dintre histerectomie si cancerele ginecologice este folosită frecvent ca metodă de tratament. Histerectomia reprezintă extirparea uterului, ceea ce duce la incapacitatea de a mai rămâne însărcinată pe viitor.

Fibromul uterin

Fibroamele uterine reprezintă tumori benigne, adică necanceroase, și sunt destul de frecvente în rândul femeilor. Acestea duc la creșterea dimensiunii uterului sau la îngroșarea unei porțiuni din peretele uterin. Ele pot fi depistate întâmplător la un control de rutină.

Simptomele care pot să apară sunt sângerări abundente și dureri intense pe durata menstruației, urinări frecvente, senzația de presiune la nivelul abdomenului sau dureri în timpul actului sexual. În afară de infertilitate, fibroamele uterine mai pot provoca travaliu timpuriu sau avort. Și în cazul fibromului uterin poate fi recomandată histerectomia ca metodă de tratament.

Sindromul ovarelor polichistice

Această afecțiune apare atunci când ovarele sau glandele suprarenale produc mai mulți hormoni masculini decât feminini. Din această cauză pot să apară chisturi la nivelul ovarelor. Chisturile pot cauza infertilitate.

Simptomele includ durere în zona pelviană, acnee, mătreață, menstruații neregulate, exces de păr pe față, piept, mâini și stomac, precum și creștere rapidă în greutate. Este important de menționat faptul că sindromul ovarelor polichistice reprezintă un factor de risc pentru alte boli, precum diabet sau boli cardiovasculare.

Bolile cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuală pot provoca tot felul de complicații dacă nu sunt tratate corespunzător. În afară de infertilitate, ele pot cauza blocarea trompelor uterine sau sarcina ectopică, adică o sarcină localizată în afara uterului.

Gonoreea și chlamydia, dacă nu sunt tratate la timp, pot duce la apariția bolii inflamatorii pelvine, precum și a altor complicații la nivelul sistemului reproductiv. În același timp, infecția cu virusul HIV poate afecta fertilitatea la femei, dar și la bărbați. E bine de știut că există tratamente care pot să ajute în acest sens și care, totodată, reduc riscul de transmitere a virusului către făt.

În concluzie, există numeroase afecțiuni care pot perturba buna funcționare a sistemului reproductiv. Pe termen lung, acestea pot cauza infertilitate, precum și alte simptome care pot afecta viața de zi cu zi. Este important ca orice femeie să meargă la un control medical atunci când apar dificultăți în procesul de concepere a unui copil. (P)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Inchirierile auto sunt solutii practice de mobilitate
Next post Înscrieri la Școala Postliceală Sanitară „Sf. Vasile cel Mare” Ploiești pentru Anul Școlar 2024-2025