ALĂPTAREA, ROL MAJOR: Noi celule imune descoperite în laptele matern fac laptele de mamă de neînlocuit

Cercetătorii de la Augusta University au detectat în laptele matern prezența unor celule imune numite celule înnăscut limfoide sau ILC.

Nu degeaba spun bătrânii: pruncul alăptat e prunc binecuvântat!
Ca și când nu am cunoaște cât de valoros este laptele matern, cercetătorii au descoperit o echipă de celule imune care sunt gata să atace patogeni potențiali. Există nenumărate cercetări despre beneficiile laptelui matern, inclusiv despre abilitatea sa de a stimula sistemul imun al copilului. În laptele matern se găsesc milioane de celule, multe din ele de ajutor pentru imunitate. Cercetătorii de la Augusta University au detectat în laptele matern prezența unor celule imune numite celule înnăscut limfoide sau ILC. Această descoperire se bazează pe o analiză extensivă a celulelor din laptele uman, studiul fiind publicat recent în JAMA Pediatrics.
Așa cum consemnează un articol publica tnu demult pe www.mothering.com, celulele nou descoperite sunt cel mai nou identificat grup de celule imune și pot influența imunitatea, inflamația și homeostazia țesuturilor, după cum arară cercetările din ultimii 10 ani. Pentru prima dată aceste celule au fost descoperite și în laptele matern.
Aceste celule nu atacă direct agenții patogeni ci trimit citokine pentru a direcționa cele mai multe celule imune, macrofagele, să atace patogenii.
Specialiștii precizează că macrofagele sunt cele mai mari celule albe din sânge care literalmente înghit bacterii, patogeni și țesuturi moarte. În laptele matern au fost găsite 3 tipuri de celule ILC. Cele mai frecvente, tipul 1 sunt transferate copilului pe calea laptelui matern și supraviețuiesc în intestinul copilului cel puțin câteva zile. Din ce spun cercetătorii, celulele ILC din laptele matern protejează copiii de infecții pe termen scurt și îi ajută să își dezvolte propriul sistem imun în timp. Mai mult, aceste celule protejează mama de a contacta infecții de la copil. Se speculează ci celulele ILC sunt responsabile de dinamica care permite laptelui matern să se schimbe și să se adapteze atunci când copilul se luptă cu o infecție. Aceste celule au fost identificate în timpul căutării unor surse care să ajute la protecția imună a copilului. ”Credem că aceste celule reprezintă prima linie de protecție imună a nou-născutului”, spune Dr. Jatinder Bhatia, șeful secției de neonatologie și vicepreședinte pentru cercetare clinică al MCG Department of Pediatrics.
(După Sheramy Tsai, 2018) 

*Sfat de luat în seamă: Hrănește-ți nou-născutul flămând când cere – adică oricând vrea să mănânce. Nu va dori să mănânce mult deodată în primele zile de alăptare, de vreme ce stomăcelul este atât de micuț, însă va vrea să sugă des. Majoritatea nou-născuților vor avea nevoie de 10 până la 12 alăptări într-un interval de 24 de ore, sau o alăptare la fiecare una-trei ore. 

Când îți stabilești rezerva de lapte, trezește-ți bebelușul pentru alăptare dacă doarme mai mult de trei ore pe timpul zilei sau patru ore pe timpul nopții. În caz contrar, se va trezi prea flămând ca să se hrănească cum trebuie și va înghiți precipitat, ceea ce l-ar putea expune la riscul de a se îneca sau de a sughița. Când lucrurile intră pe făgașul normal, te va trezi micuțul când va avea nevoie. 

sursa foto: ziare.com

Cercetătorii de la Augusta University au detectat în laptele matern prezența unor celule imune numite celule înnăscut limfoide sau ILC.