ALERTA: Peste 1.000 de infectii nosocomiale, raportate in primele 4 luni ale anului 2019

Read Time:2 Minute, 2 Second

Datele oficiale avansează cifra de 1092 de infecții nosocomiale raportate în primele 4 luni ale acestui an, de către 69 de spitale din întreaga țară. Statistica este inserată într-un raport al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.
În România sunt, în total, 375 de spitale de stat.
Potrivit datelor oficiale, peste 300 de spitale nu au raportat nicio infecție (în sensul că nu au făcut raportări de acest gen)
Concret, dacă în primele 4 luni ale anului 2018, au fost raportate 635 de infecții intraspitalicești (nosocomiale) de către 50 de spitale, în acest an, situația pere a fi mult mai gravă! În același interval, au fost raportate 1.092 de infecții intraspitalicești, din partea a 69 de spitale, potrivit datelor ANMCS. (anmcs.gov.ro)
Potrivit statisticilor oficiale, cele mai multe infecții raportate au fost cu Clostridium difficile, Acinetobacter, Klebsiella și Stafilococul auriu meticilinorezistent.

FLORA BACTERIANĂ : 2018 (4 luni) / 2019 (4 luni) 

Stafilococ auriu meticilinorezistent 37 / 30

Enterobacteriaceae producătoare de carbapenemaze 24 / 32

Pseudomonas aeruginosa 23 / 48

Klebsiella spp 33 / 59

Acinetobacter spp 26 / 63

Clostridium difficile 352 / 477

Altele 140 / 383. 
Demn de știut, pe parcursul anului 2018, la ANMCS au fost raportate, în total, 2.274 de infecții de către 110 spitale.

***Termenul de stafilococ auriu meticilino-rezistent (adesea prescurtat MRSA, din engleză Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) face referire la un grup de bacterii Gram-pozitive care sunt diferite din punct de vedere genetic de alte tulpini de stafilococ auriu, Staphylococcus aureus. MRSA este responsabil de producerea câtorva infecții bacteriene la om care sunt extrem dificil de tratat. MRSA este acea tulpină de S. aureus care a dezvoltat multi-rezistență la antibiotice (în special antibiotice beta-lactamice, standardul fiind meticilina) prin trasfer orizonal de gene și selecție naturală.
Prin toxinele sale S. aureus poate cauza diferite afecțiuni, de la reacții cutanate până la septicemii grave.
În ultimul timp a crescut în spitale și clinici numărul de infecții cauzate de bacterie. Această escaladare a numărului de îmbolnăviri este favorizată de măsuri profilactice la care măsurile de igienă sunt insuficiente. La această agravare a situației contribuie și pregătirea și informarea insuficientă despre agentul patogen, a personalului sanitar, ce poate duce la creșterea numărului cazurilor de morbiditate și mortalitate.

Foto: Sfatul medicului

Datele oficiale avansează cifra de 1092 de infecții nosocomiale raportate în primele 4 luni ale acestui an, de către 69 de spitale din întreaga țară.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post 3 accidente rutiere grave joi, in Prahova. Si… inca un caz de intoxicatie acuta voluntara cu substanta toxica!
Next post 9 accidente grave, victime, cazuri de intoxicatii acute voluntare, tentative de suicid. Asa a fost in weekend pentru echipajele SAJ Prahova