Amorteala mainilor – De ce apare si cum poate fi inlaturata?

Amorteala la nivelul mainilor reprezinta pierderea partiala sau temporara a sensibilitatii in maini. Denumita si parestezie, aceasta se manifesta prin furnicaturi, intepaturi sau arsuri.

Amorteala mainilor poate aparea la una sau ambele maini, in functie de cauza si poate implica o portiune a mainii sau intreaga mana.

Din ce cauza amortesc mainile?

Deteriorarea, compresia sau iritarea unuia sau mai multor nervi care trec prin mana este cauza amortelii mainii. Desi amorteala este localizata in mana, nervul ar putea fi afectat la orice nivel al sistemului nervos. Deteriorarea unei anumite portiuni a creierului, a maduvei spinarii sau a nervilor care trec prin membrul superior poate cauza amorteala la nivelul mainii.

Exista o multime de afectiuni medicale care cauzeaza deteriorarea nervilor ce furnizeaza sensibilitate in maini. De exemplu, accidentul vascular cerebral ischemic sau hemoragic poate afecta creierul si poate provoca amorteala in maini. Diabetul, alcoolismul si deficienta de vitamina B12 pot deteriora toti nervii din corp, fiind o cauza a amortelii mainilor. Leziunile traumatice ale creierului, coloanei vertebrale cervicale, plexului brahial sau bratului pot duce si ele la amorteala la nivelul mainii. Totodata, bolile neurologice, cum ar fi scleroza multipla, se pot prezenta cu amorteala in maini.

Comprimarea nervilor care furnizeaza sensibilitate in maini poate fi cauzata de o varietate de lucruri, inclusiv de sindromul de tunel carpian, sindromul de tunel cubital, sindromul de tunel radial, sindromul de tunel ulnar, dezvoltarea unui chist sau a unei tumori la nivelul mainii. Aceasta compresie poate provoca amorteala si furnicaturi in maini.

Ce simptome pot insoti amorteala mainilor?

Amorteala mainii duce la incapacitatea de a distinge senzatiile de cald si de rece sau de a simti durerea. Mai mult, aceasta poate provoca senzatii de ace, arsura si chiar durere in mana. Uneori, poate ingreuna efectuarea miscarilor fine.

Cum se trateaza amorteala mainilor?

Daca te confrunti cu amorteala la nivelul mainilor de cel putin doua saptamani, este important sa iti programezi o consultatie la un medic specializat in bolile si chirurgia mainii.

Tratamentul depinde de cauza amortelii si poate fi conservator sau chirurgical.

Tratamentul nechirurgical

Daca in spatele amortelii mainilor exista o afectiune medicala precum diabetul de tip 2, un medic internist iti va prescrie medicamente care sa te ajute in acest sens. Daca amorteala este provocata de o boala neurologica, va trebui sa te prezinti la un medic neurolog pentru a-ti recomanda tratamentul medicamentos necesar. Cazurile de compresie nervoasa sunt cel mai bine tratate de un chirurg de mana.

De multe ori, compresia nervoasa nu necesita interventie chirurgicala. De obicei, se recomanda odihna si purtarea unei orteze specifice, precum si administrarea de medicamente antiinflamatoare si, eventual, injectii locale cu corticosteroizi.

Interventia chirurgicala

Daca simptomele sunt severe sau nu raspund la tratamentul conservator, poate fi necesara interventia chirurgicala. Operatia se realizeaza pentru a elimina complet presiunea asupra nervului comprimat (cum este in cazul sindromului de tunel carpian). Exista mai multe tipuri de proceduri chirurgicale disponibile, acestea depinzand de locul in care este comprimat nervul. Poti afla mai multe despre interventiile chirurgicale intrand pe site-ul celor de la Vitta Clinic.

Previous post Prahova se inzestreaza: va avea Complex Integrat de Servicii de Asistenta Medicala de Urgenta!
Next post Catalin Maguleanu revine in functia de director al CAS Prahova