Anxietate sau stres? Ce trebuie să știm despre ele și cum le diferențiem?

Atât stresul, cât și anxietatea, sunt răspunsuri normale ale corpului față de situații care se prezintă a fi un potențial pericol. În astfel de situații, corpul sintetizează hormoni de stres, cei responsabili pentru stările pe car le resimțim. Este important de reținut însă că sunt două emoții cu caracteristici distincte, despre care vom discuta în acest materiale. Iată așadar o diferențiere între anxietate și stres.Copiază HTMLCopiază textul

Trăim într-o lume destul de complexă în care stilul de viață a devenit mai dinamic ca oricând. În contextul dat, nu este de mirare faptul că în timp ne alegem cu diferite afecțiuni care nu se limitează doar la cele fizice, ci și la cele mentale. Un exemplu foarte bun în acest sens este stresul, anxietatea și oboseala cronică, trăiri pe care cel mai probabil fiecare dintre noi le-a experimentat cel puțin odată în viață. Afecțiunile de natură mentală sunt complexe, uneori greșit înțelese, înconjurate de preconcepții, astfel că uneori ne prezentăm la specialist tardiv, trăind cu impresia că avem totul sub control. O confuzie destul de comună este aceea care se face între stres și anxietate. Ambele sunt răspunsuri normale ale organismului în fața unor pericole, însă se manifestă și se tratează diferit.

Atât stresul, cât și anxietatea, sunt răspunsuri normale ale corpului față de situații care se prezintă a fi un potențial pericol. În astfel de situații, corpul sintetizează hormoni de stres, cei responsabili pentru stările pe car le resimțim. Este important de reținut însă că sunt două emoții cu caracteristici distincte, despre care vom discuta în acest materiale. Iată așadar o diferențiere între anxietate și stres.

Principalele simptome pe care le poți experimenta atunci când te confrunți cu anevoioasa anxietate:

  • Grijă excesivă și persistentă
  • Sentimente de teamă, neliniște sau panică
  • Dificultăți de concentrare
  • Iritabilitate
  • Probleme de somn
  • Simptome fizice: transpirație, tremur, palpitații

Este important de reținut faptul că anxietatea este o tulburare emoționala caracterizata îndeosebi printr-un sentiment permanent de neliniște și frica. Deși o asociem cu ceva negativ, teama poate avea un impact pozitiv pentru că ne poate ține la distanță de anumite situații care ne pot face rău. Anxietatea este totuși o afecțiune care necesita tratament si care poate afecta în mod serios viața de zi cu zi a persoanei care se confruntă cu ea.

Care sunt cele mai comune simptome care pot apărea atunci când ne confruntăm cu perioade de stres intens?

  • Răspuns natural la o provocare sau amenințare
  • Tensiune musculară
  • Dureri de cap
  • Oboseală
  • Dificultăți de digestie

Stresul este o emoție caracterizată în principal prin stări de tensiune, și de disconfort psihic determinat de factori externi pe care îi percepem ca periculoși sau dificili. Stresul de scurta durata poate fi benefic organismului deoarece ne ajuta sa ne mobilizam si să depășim o situație pe care o considerăm foarte dificilă sau chiar peste una care ne poate pune viața în pericol. Stresul devine însă o problemă serioasă atunci când este cronic, moment în care nu mai este deloc benefic, ci ne va “baga bețe în roate” în mai toate circumstanțele din viața de zi cu zi. În asemenea momente, este necesar a aborda diferite strategii de management al stresului, înainte să devină o problemă majoră.

Ce este important să reținem despre diferențierea dintre anxietate și stres?

Ambele pot fi benefice într-o oarecare măsură organismului, însă dincolo de o anumită limită acestea pot constitui probleme serioase ce interferează cu calitatea vieții de zi cu zi. Principalele distincții ce pot fi făcute între cele două sunt:

  • Anxietate: Este o stare de îngrijorare excesivă și persistentă, care nu este neapărat legată de un eveniment specific, deci poate apărea spontan.
  • Stres: Este un răspuns natural la o provocare sau amenințare, care este de obicei de scurtă durată.

Anxietatea și stresul sunt tot mai prezente în viața noastră de zi cu zi, de aceea este foarte important să învățăm să le deosebim în mod corect și să acționăm atunci când simțim că lucrurile scapă de sub control. O ședință de psihoterapie te poate ajuta să înțelegi mult mai bine stările prin care treci, oferind totodată și diferite soluții de tratament. (P)

Previous post Alege o solutie de mobilitate avantajoasa cu inchirierile auto
Next post Metode de relaxare: Ghid practic pentru reducerea stresului