Argintul: celebrul medic si alchimist Paracelsus il utiliza ca ingredient secret in remediile contra infectiilor

Read Time:4 Minute, 11 Second

Este un fapt cunoscut că în Evul Mediu, când Europa era devastată de epidemii de ciumă, tocmai argintul a fost cel care i-a ferit de cumplita maladie pe cei care si-l permiteau…
Argintul este un biocid toxic non-selectiv. Asta îl face, potrivit specialiștilor, un bun dezinfectant. Vasele de argint purifică conținutul și împiedică dezvoltarea bacteriilor.
În zilele noastre, proprietățile dezinfectate ale argintului sunt utilizate în domenii neașteptate: filtre de argint pot fi găsite în sursele de apă ale avioanelor și navetelor spațiale pentru a garanta o apă fără germeni. De altfel, pe stația spațială Mir, argintul este folosit pentru a steriliza apa reciclată. Argintul este utilizat și pentru a înlocui clorul din piscinele de înot, deoarece are o acțiune germicidă mai puternică decât acesta și nu are mirosul și celelalte efecte neplăcute ale clorului.
În ciuda anilor de cercetări pentru a găsi un produs farmaceutic superior, argintul coloidal încă este considerat cea mai eficientă modalitate de luptă contra germenilor și de vindecare rapidă a cazurilor de arsuri severe. În timp ce un antibiotic farmaceutic convențional este eficient împotriva a șase sau șapte tipuri de germeni și total ineficient contra virusurilor, generând cel mai adesea efecte secundare nedorite, argintul este letal pentru mai mult de 650 de tipuri de bacterii, virusuri, fungi și paraziți, fără însă a fi toxic pentru organismul uman.
Se spune că testele de laborator au arătat că argintul coloidal omoară majoritatea bacteriilor, fungilor, paraziților și a virusurilor în 2-6 minute de la contact.
Este un metal alb, strălucitor, și, după cum îi spune și numele, argintiu. În tăietură proaspătă, are o culoare ușor gălbuie. Face parte, împreună cu aurul, platina, paladiul, iridiul din categoria metalelor prețioase. Este moale, maleabil și ductil, fiind metalul cu cea mai mare conductibilitate electrică și termică.
Argintul este metalul care posedă cea mai bună conductivitate electrică și termică. Ca urmare, față de celelalte metale, prezintă cea mai scăzută rezistivitate electrică. Se oxidează cu ușurință în aer, formând oxizi, și, de asemenea, în prezența sulfului, cu care formează sulfuri. 
Argintul este elementul chimic, un metal prețios, care a folosit în cursul istoriei la baterea monedelor și pentru crearea de bijuterii. Argintul a fost rafinat prin cupelație, proces inventat de haldeeni în jurul lui 2500 î.Hr și descris în Biblie (Ezechiel 22: 17-22). Acest proces consta în încălzirea metalului topit într-o cupă poroasă și îngustă numită cupel, peste care se aplica un jet puternic de aer. Acesta oxida celelalte metale, precum plumb, cupru și fier, lăsând doar argintul (și aurul dacă era prezent) în stare globulară de metal topit. În prezent, argintul are și o gamă largă de întrebuințări industriale.
Primele mine de argint au aparut mai înainte de perioada 3000 î.Hr.
Argintul a fost un metal cunoscut de toate civilizațiile antice, însă spre deosebire de aur, este foarte rar găsit în stare naturală, lucru care explica faptul că dacă ar fi mai abundent, tot nu ar putea fi folosit decât mai târziu. Cu toate acestea, când a apărut prima oară în Egipt, a fost mult mai valoros decât aurul.
Dezvoltarea Atenei și a civilizației sale remarcabile a fost posibilă datorită exploatării minelor locale de argint de către localnici în zona Laurium, unde au operat din perioada 600-300 î.Hr. Minele ateniene au continuat să fie operate și de către Imperiul Roman, deși cea mai mare cantitate de argint roman provenea din Spania. În Evul Mediu, minele germanice au devenit cel mai important furnizor de argint din Europa.

Și civilizațiile antice ale Americii Centrale și Sudice au exploatat argintul, însă schimbul cu acest metal s-a făcut după cucerirea spaniolă. În secolul al XIX-lea, argintul a fost descoperit si în SUA, în statul Nevada.
Se mai întrebuințează si ca bani , în giuvaergerie, precum și în medicină. Deoarece eliberează spontan ioni negativi (care au acțiune germicidă), multe decenii a fost întrebuințat la confecționarea de instrumente medicale și proteze. În stomatologie, din argint se realizează cu succes pivoți endodontici.
IMPORTANT: Nu poate fi folosit ca atare la confecționarea de proteze dentare, ci numai în aliaje, împreună cu celelalte metale nobile.

Aurul este aproape de două ori mai dens decât argintul.

Este un fapt cunoscut că în Evul Mediu, când Europa era devastată de epidemii de ciumă, tocmai argintul a fost cel care i-a ferit de cumplita maladie pe cei care si-l permiteau…

1. Chiar dacă argintul este un conductor electric mai bun decât cuprul, costul său mai mare îl face o opțiune mai puțin atractivă pentru cablare.
2. Cei mai importanți producători de argint din lume sunt Mexic, Peru și China.
3. În Egiptul antic și în Europa medievală, argintul era mai valoros decât aurul.
4. Simbolul chimic al argintului este Ag, derivat din cuvântul Proto-indo-european “herg”, adică “strălucitor” sau “alb”.
5. În timp ce argintul este mai abundent decât aurul în stare de aliaj, este mai rar decât aurul în stare pură.(sursa : topist.ro)

sursa foto: Facebook

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post 1114 urgente, „examenul de weekend” pentru echipajele SAJ Prahova
Next post Spitalul AS Medica Bucov deschide noi sectii, intr-o constructie noua, in suprafata de 2000 mp