Azi, Ziua Mondiala a Sanatatii! Ce transmite Crucea Rosie Prahova?

Read Time:3 Minute, 6 Second

„Sănătatea este un drept fundamental al oamenilor, indiferent de unde provin. Noi, la Crucea Roșie, susținem dreptul fiecăruia de a trăi într-un mediu sănătos, cu acces la alimente și apă din surse sigure și în mijlocul unei comunități pregătite pentru situații de urgență și epidemii.

Din păcate, aceste ingrediente de bază sunt grav amenințate din cauza conflictelor, a evenimentelor climatice, a calamităților naturale și a sărăciei extreme.

Mișcarea internațională de Cruce Roșie face un apel către toți oamenii de bine pentru a sprijini efortul nostru neobosit de a asigura și proteja acest drept fundamental al tuturor.

Crucea Roșie Română asigură servicii medicale gratuite persoanelor vulnerabile, supuse riscului de sărăcie sau din mediul rural prin proiectul Caravana de Sănătate. Totodată, grație Centrelor de Promovare a Sănătății din București, Brașov, Constanța, Iași, Satu Mare și Sălaj, cetățenii români și ucraineni cu posibilități reduse beneficiază de servicii medicale primare și asistență psihosocială gratuite!”, este mesajul Crucii Roșii Prahova AZI, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății.

Anul acesta, tema Zilei Mondiale a Sănătății este „Sănătatea mea, dreptul meu”, iar Organizația Mondială a Sănătății sărbătorește 76 de ani de la înființare. Tema anului 2024 a fost aleasă cu scopul de a milita pentru dreptul indivizilor de pretutindeni de a avea acces la servicii de calitate în sănătate, educație și informare în domeniu, precum și apă potabilă sigură, nutriție bună, locuință de calitate, condiții decente de muncă și libertate în fața discriminării.

Anual, la data de 7 Aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Sănătății. Cu ocazia acestei zile, se pune accent pe accesul tuturor indivizilor la servicii de sănătate, precum și pe educarea consumatorilor în legătură cu drepturile pe care aceștia le au când vine vorba despre propria sănătate.

Conform statisticilor ultimilor ani, există numeroși factori de risc în sănătate, precum:

Aproximativ 46 % din totalul deceselor înregistrate în România în 2019 ar putea fi atribuite factorilor de risc comportamentali, cum ar fi consumul de tutun, riscurile alimentare, consumul de alcool și activitatea fizică scăzută;

Procentul deceselor cauzate de boli netransmisibile a crescut până la aproape trei sferturi din totalul deceselor și este proiectat să ajungă la aproximativ 86% la nivel global până în 2048;

Cheltuielile totale pentru sănătate pe cap de locuitor în România, de 1 663 EUR, au reprezentat mai puțin de jumătate din media UE în 2021;

În 2022, cheltuielile în materie de sănătate au reprezentat 6,5 % din PIB în România, din care aproape 80 % au provenit din surse publice;

Potrivit datelor EU-SILC, nevoile nesatisfăcute în materie de asistență medicală în România (4,9 % din populație) erau peste două ori mai mari decât media UE (2,2 %) în 2022;

Aproape 1 miliard de oameni trăiau cu obezitate în 2020. Adică 1 din 7 persoane. 1,9 miliarde de oameni din întreaga lume vor trăi cu obezitate în 2035, adică aproape 1/4 persoane.

Rata excesului de greutate în rândul adolescenților a crescut constant în ultimele două decenii, unul din patru tineri cu vârsta de 15 ani autoraportând că este supraponderal în 2022, ceea ce este peste media UE;

În 2022, în România se așteptau peste 100 000 de cazuri noi de cancer. Principalele tipuri de cancer estimate în rândul bărbaților au fost cancerul de prostată (20 %), cancerul pulmonar (15 %) și cancerul colorectal (15 %), în timp ce, în rândul femeilor, cancerul de sân ar fi principalul tip de cancer (28 %), urmat de cancerul colorectal (12 %) și de cancerul de col uterin (8 %).

Organizația Mondială a Sănătății a identificat 140 țări care recunosc sănătatea ca drept fundamental și constituțional, însă multe țări încă prezintă probleme în acest domeniu. În 2021, 4.5 miliarde oameni (mai mult de jumătate din populația lumii) nu erau acoperiți în mod complet de servicii esențiale de sănătate.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Osmoza inversa direct flow si importanta filtrelor pentru apa
Next post Gestul unui EROU care a salvat viata unui sportiv