Bogdan Cristian Nica, director DSP Prahova: „Suntem la un pas de o tragedie”

Read Time:2 Minute, 3 Second

De zile bune, judetul Prahova raporteaza cifre ingrijoratoare la numarul cazurilor noi: ba peste 30, ba pe 20… NU E BINE DELOC!

Vineri, Directorul Direcției de Sănătate Publică Prahova, Bogdan Cristian Nica, a postat pe contul său de socializare un comentariu care MERITĂ CITIT și… ÎNȚELES:

Aud frecvent urmatorul rationament: “Nu stiu de ce ne chinuie astia cu masurile lor, oricum vaccin nu e, tratament specific (etiologic) nu, mai bine relaxare totala, ne imbolnavim si ne imunizam, care moare, care traieste! “
Pe l
anga fatalismul mioritic al acestei gandiri “suedeze” care si-a dovedit ineficienta, se pare ca imunitatea e si nu prea… si mai spun oameni seriosi ca raman sechele, uneori destul de grave.
Consider ca nu s-au inteles principiile de baza ale luptei impotriva
COVID-ului:

1)Lock – down, ca sa rupem lantul de transmitere si sa aiba ragaz sistemul sanitar sa “absoarba” cazurile.
2) Izolarea(in spital, cei bolnavi – la domiciliu, contactii) deci evitam ca acesti pacienti sa transmita altora.
3)Carantina unor localitati/cartiere unde sunt focare sau transmitere comunitara intensa – prevenim extinderea epidemiei in zonele invecinate.
4)Masuri si reguli de protejare a populatiei: purtarea mastii, dezinfectia mainilor si a suprafetelor, distantare spatiala, evitarea manifestatiilor, evitarea aglomerarii in spatii inchise, etc.
5)Testarea conform metodologiei internationale: contacti simptomatici, grupe de risc, bolnavi oncologici, pacienti dializati, infrastructura critica, etc.

6. Si mai este nevoie, ca sa fie bine, de un element. Care, din pacate, e deficitar la noi. Complianta, adica participarea activa a populatiei la prevenirea contaminarii: respectarea regulilor….
Dupa cum constat cu amaraciune, multi fie nu cred in boala sau in gravitatea ei, fie sunt adeptii unui fatalism precum enuntul cu care am inceput postarea, fie se simt lezati in libertatea lor constitutionala si cred ca libertatea inseamna si imunitate la covid. Fac parte dintre cei care au iesit de multe ori in strada, incepand din 1989 si pretuiesc foarte mult toate drepturile si libertatile de care ne bucuram azi. Si insist sa credem in ele. Dar , prin functia pe care o am, stiu exact cate eforturi se fac pentru salvarea unor vieti si cat de multe cazuri grave apar zilnic , spre disperarea colegilor din spitalele covid si din ATI. Asa ca o sa insist obsesiv in a va spune, stimati prahoveni, ca situatia e periculoasa. Suntem la un pas de o tragedie care poate fi evitata doar prin colaborarea populatiei. Sa nu ziceti ca nu v-am spus!”

 sursa foto: Bogdan Cristian Nica

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post ALARMANT: 698 DE CAZURI NOI DE COVID-19!!! Prahova: 22 cazuri noi!
Next post NU-I BINE: 456 de cazuri noi de COVID-19! 33 au fost confirmate in PRAHOVA!