Cauze si factori de risc pentru hemoroizi

Read Time:3 Minute, 23 Second

Hemoroizii sunt o problema destul de neplacuta. Reprezinta o cauza frecventa de sangerare, arsuri si mancarime in zona anusului. Afectiunea este de obicei inofensiva, iar simptomele dispar de obicei fara tratament, in cateva saptamani. Exista anumite cauze care duc la aparitia lor, precum și cativa factori de risc pe care trebuie sa ii luam in considerare, legati in special de stilul nostru de viata. Dar, inainte de a vedea care sunt acestia, este indicat sa aflam ce sunt hemoroizii.

Asadar, ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt un fel de „tampoane” care se afla la capatul rectului. Acestea constau din vase de sange, tesut conjunctiv si tesut muscular si sunt acoperite de piele sau mucoasa. Atunci cand „tampoanele”, din anumite motive, se inflameaza sau se umfla, poate apara o senzatie de disconfort. Afectiunea este foarte frecventa si de obicei inofensiva.

Daca hemoroizii sunt localizati in interiorul rectului, se numesc hemoroizi interni, iar daca sunt localizati in zona rectala externa, se numesc hemoroizi externi. Pot exista diferite grade de modificari hemoroidale. Simptomele variaza in functie de grad, precum si daca vorbim despre hemoroizi externi sau interni. Trebuie sa stim ca exista cazuri in care un pacient poate avea hemoroizi atat externi, cat si interni in acelasi timp.

Ce cauzeaza aparitia hemoroizilor?

Hemoroizii pot cauza probleme atunci cand se maresc sau ies din pozitie. Nu este chiar clar cum se intampla acest lucru. O teorie este ca hemoroizii aluneca pe canalul rectal si circulatia sangelui se deterioreaza. Ulterior, vasele de sange din interiorul „tamponului” se umfla. Tesutul devine treptat inflamat, ceea ce duce la o umflare și mai mare. Membrana mucoasa sensibila poate incepe cu usurinta sa sangereze atunci cand presiunea creste, de exemplu cand mergeti la toaleta.

Cand hemoroizii ies prin orificiul rectal, vorbim despre prolaps. Un hemoroid prolapsat poate fi dureros. In unele cazuri, se intoarce de la sine, sau cu putin ajutor, dar unii hemoroizi prolapsati raman in afara permanent. Daca circulatia sangelui intr-un hemoroid este foarte afectata, aceasta poate duce la trombozare, adica la formarea unui cheag de sange. Un hemoroid trombozat se caracterizeaza prin faptul ca este foarte dureros, este umflat si de culoare rosie-albastruie.

Factorii de risc pentru aparitia hemoroizilor sunt:

-Constipatie prelungita.

-Diaree prelungita/scaune frecvente.

-Prea mult timp petrecut la toaleta.

-Sarcina, cand presiunea in pelvis creste.

-Prea putine fibre in dieta.

-Activitate fizica scazuta.

Afectiunea este mai frecventa la barbati, iar riscul de a dezvolta hemoroizi creste odata cu varsta.

Simptomele hemoroizilor

Majoritatea persoanelor cu hemoroizi experimenteaza doar simptome usoare. In cazul hemoroizilor de gradul I, singurul simptom este ca uneori apare putina sangerare la defecare. Acest lucru poate fi detectat prin prezenta sangelui pe hartie igienica sau pe scaun. Hemoroizii de gradul II se pot bomba usor atunci cand depuneti efort, dar coboara rapid inapoi. O mica sangerare este, de asemenea, frecventa. Hemoroizii de gradul III se manifesta ca o umflatura care ramane dupa ce strangeti, dar pot fi impinsi inapoi. Si aici apare putina sangerare. La hemoroizii de gradul IV, simptomele sunt mai problematice. Hemoroidul prolapsat in afara orificiului rectal nu poate fi impins inapoi. Poate fi dureros, iar riscul de tromboza este mai mare. Pe langa aceste simptome, mai apar si mancarimi anale si senzatia de arsura in aceasta zona.

Tratamentul hemoroizilor

Hemoroizii dispar de obicei fara tratament in cateva saptamani. Diverse medicamente pot ameliora simptomele. Medicamentele ajuta la reducerea disconfortului in cazurile de mancarime, arsuri si posibile inflamatii. De asemenea, adoptarea unei diete sanatoase, evitarea constipatiei si exercitiile fizice regulate pot preveni aparitia lor. Daca hemoroizii provoaca probleme pe termen lung sau recurente, este posibil sa-i micsorati sau sa-i eliminati prin diferite proceduri precum ligatura sau chirurgical.

Hemoroizii sunt o afectiune inofensiva care poate fi de obicei gestionata cu autoingrijire. Cu toate acestea, sangerarea rectala poate avea alte cauze, unele dintre ele grave. Daca aveti sangerare prelungita sau recurenta, sau daca aveti sange in scaun, ar trebui sa solicitati asistenta medicala. Hemoroizii care nu se retrag dupa cateva saptamani de autoingrijire sau care reapar frecvent, ar trebui tratati de un medic. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %
Previous post Motiv de mandrie, dar, de fapt, NORMALITATE: SJU Ploiesti are de-acum, cel mai modern bloc operator din tara
Next post Initiativele pentru binele pacientilor trebuie sa aiba locul lor in realitate! O sectie de Pediatrie la sediul Maternitatii- PLUS VALOARE in activitatea medicala! Ce pregatesc autoritatile?