Cauzele și simptomele cancerului de sân

Read Time:3 Minute, 18 Second

Cancerul de sân este una dintre cele mai frecvente forme de cancer întâlnite la femei în întreaga lume. Cu o rată de diagnosticare în creștere, cunoașterea cauzelor, simptomelor și opțiunilor de tratament poate face diferența în prevenirea, detectarea timpurie și managementul acestei boli.

Cancerul de sân este o creștere malignă a celulelor din țesuturile sânilor. Este rezultatul multiplicării necontrolate a celulelor și poate apărea în orice parte a sânului, deși majoritatea cazurilor se dezvoltă în canalele care ies din lobuli și care duc laptele către mamelon. Este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de cancer și, în absența tratamentului adecvat, se poate răspândi în alte părți ale corpului.

Cauzele cancerului de sân

Deși cauza exactă a cancerului de sân nu este cunoscută, există factori de risc care pot crește probabilitatea dezvoltării sale.

Istoricul familial în ceea ce privește cancerul de sân este un factor principal de risc, în special când este vorba despre rudele de gradul I, cum ar fi mama, sora sau fiica unei persoane. Prezența unor astfel de cazuri în familie poate amplifica considerabil riscul de a dezvolta această afecțiune.

De asemenea, factorii genetici joacă un rol în dezvoltarea celulelor canceroase. Mutații specifice, cum ar fi cele asociate cu genele BRCA1 și BRCA2, pot crește nu doar vulnerabilitatea la cancerul de sân, ci și la cel ovarian.

Pe măsură ce o femeie înaintează în vârstă, riscul de a dezvolta cancer de sân crește natural, o tendință observată în multe tipuri de cancer. Un alt factor determinant îl reprezintă dezechilibrul hormonal. O expunere îndelungată la estrogen, care poate fi cauzată de debutul timpuriu al menstruației sau de intrarea târzie în menopauză, poate accentua riscul.

În plus, femeile care anterior au fost diagnosticate cu cancer la un sân, se confruntă cu o probabilitate crescută de a dezvolta cancer la celălalt sân sau în altă zonă a sânului inițial afectat.

Semnele și simptomele cancerului de sân

Semnele cancerului de sân pot varia de la o pacientă la alta. Cu toate acestea, frecvent se constată prezența unor noduli sau îngroșări ale țesutului în sân sau în zona subrațului, care se simt diferit față de țesutul din jur. De asemenea, pot apărea schimbări în dimensiune, formă sau aspectul sânilor, inclusiv retracția pielii sau a mamelonului. Unele femei pot observa eliberarea unui lichid din mamelon, care poate fi chiar sângeros. Durerea persistentă la nivelul sânilor sau al mameloanelor reprezintă un alt simptom potențial de alarmă.

Este foarte importantă conștientizarea simptomelor. Un consult cu o echipa specializată în tratarea cancerelor ginecologice poate elimina suspiciunile, poate ajuta la obținerea unui diagnostic și poate ajuta la stabilirea abordului terapeutic în funcție de necesitățile individuale.

Tratament

Abordarea tratamentului variază în funcție de tipul și stadiul cancerului, precum și de particularitățile individuale ale pacientei. Într-un centru de oncologie ginecologică, se adoptă o abordare complexă și multidisciplinară, în care medici specializați colaborează pentru a oferi un plan de tratament personalizat.

Chirurgia reprezintă adesea primul pas în combaterea acestei boli. Intervențiile variază de la lumpectomie, care presupune îndepărtarea tumorii și a unei zone limitrofe de țesut, până la mastectomia totală, unde întregul sân este îndepărtat. Radioterapia, o tehnică care folosește radiații pentru a elimina celulele canceroase este, de asemenea, o opțiune de tratament.

Chimioterapia, care recurge la tratamentul medicamentos pentru a ataca celulele canceroase și a inhiba multiplicarea lor, poate fi administrată înainte sau după intervenția chirurgicală, în funcție de recomandările medicului oncolog. De asemenea, pentru tumorile care prezintă receptori hormonali, terapia hormonală poate fi utilizată pentru a bloca producția sau efectul hormonilor, evitând astfel creșterea tumorii.

În cadrul unui centru de tratare a cancerelor ginecologice, accentul este pus nu doar pe tratamentul medical în sine, ci și pe suportul emoțional și psihologic al pacientei. O abordare multidisciplinară din partea unei echipe specializată în tratarea cancerelor ginecologice aduce împreună experții în ginecologie, chirurgie, oncologie și psihologie pentru a asigura cel mai eficient abord terapeutic. Abordarea integrată asigură că fiecare pacientă beneficiază de cele mai bune șanse de vindecare și recuperare. (P)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Medicii de familie pot acorda consultatii la distanta pentru afectiunile cronice!
Next post Masajul balinez te ajută sa te simți ca în paradis