CE E SI LA CE NE AJUTA CAMFORUL?!

Read Time:1 Minute, 55 Second

Generația elevilor din anii ’50-’70- ’80, chiar, (și, poate, cei de azi, de pe la țară), știu și-și amintesc cum bunicii îi trimiteau la grădiniță, la școală sau în excursii cu clasa nuami după ce le atârnau la gât un săculeț minuscul din pânză albă, în care odihnea un soi de cristal „vrăjit”, acărui aromă intesă stăruia și trecea dincolo de gulerul apretat al uniformei sau de puful gâtului de la pulover.

Camforul este o substanță din grupul terpenelor (substanțe hidroaromatice), obținută inițial numai din rășina copacului Cinnamomum camphora, ulterior fiind obținut și pe cale sintetică.

Ei bine, ce e, de fapt CAMFORUL?!?
Camforul este o substanță din grupul terpenelor (substanțe hidroaromatice), obținută inițial numai din rășina copacului Cinnamomum camphora, ulterior fiind obținut și pe cale sintetică.

Istoric
Arborele de camfor ajunge la o vârstă cuprinsă între o mie și două mii de ani și secretă o rășină ce conține substanțe antimicrobiene. Aceasta explică rezistența mare la boli, fiind folosit din timpuri străvechi în China și India ca medicament. Frecvent este denumit „rășina albă”, fiind cunoscut pentru acțiunile sale antireumatice și antifebrile.
*Potrivit specialiștilor, rășina de la arborele de camfor se recoltează numai de la copacii trecuți de 50 de ani. În farmacii, dar și acasă, din cristalele de camfor se prepară diferite remedii cu efecte… miraculoase.
Alcoolul camforat, folosit atât intern cât și extern, se obține prin dizolvarea cristalelor de camfor în alcool alimentar de 96 de grade în proporție de 1 la 9. Pentru obținerea a o sută de grame de alcool camforat se pun, într-o sticlă, zece grame de camfor și 90 de grame de alcool, se astupă vasul și se agită bine până la omogenizare.

Acțiune terapeutică
Cristalele de camfor se păstrează ca uleiuri volatile sau cristale la temperaturi scăzute. Este utilizat în unele afecțiuni dermatologice, respiratorii, circulatorii și reumatice. Are acțiune antipruriginoasă, antinevralgică, antiinflamatoare, lubrefiantă și de stimulare a circulației sanguine. Are o acțiune asemănătoare cu cea a uleiului de eucalipt.
Produse din camfor sunt:
• alcoolul camforat
• unguentul camforat

Formulă chimică: C10H16O
Aspect: solid, incolor
Masă molară: 152,24 g/mol

Densitate: 0,96 kg/m³
Punct de topire: 177 °C
Punct de fierbere: 207 °C
Solubilitate: slabă în apă, bună în etanol, acetonă, cloroform

Happy
Happy
50 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
50 %
Previous post Plan european de lupta contra cancerului
Next post Cooperare romano-franceza in domeniul Sanatatii; ministrul Victor Costache merge la Paris