Ce este RMN-ul de coloană vertebrală

Read Time:3 Minute, 48 Second

RMN-ul sau imagistica prin rezonanță magnetică este o tehnică de imagistică medicală care utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer pentru a produce imagini detaliate ale interiorului corpului. RMN-ul poate produce imagini ale țesuturilor moi ale corpului, cum ar fi organele, mușchii și ligamentele, cu detalii deosebite și fără a utiliza radiații ionizante.

RMN-ul este utilizat pentru a diagnostica o gamă largă de afecțiuni medicale, inclusiv tulburări neurologice, leziuni articulare, cancer și boli cardiovasculare. RMN-ul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a ghida proceduri medicale, cum ar fi biopsiile și intervențiile chirurgicale, și pentru a monitoriza progresul tratamentului.

RMN-ul este o tehnică de imagistică sigură și neinvazivă, dar este posibil să nu fie potrivită pentru toți pacienții, cum ar fi cei cu anumite tipuri de implanturi metalice sau stimulatoare cardiace. Pacienții ar trebui să discute orice nelămurire cu medicul radiolog înainte de a fi supuși unui RMN. Mai multe informații despre rezonanța magnetică pot fi găsite aici.

Tipuri de RMN pentru coloana vertebrală

RMN-ul coloanei vertebrale este un test imagistic de diagnosticare care utilizează tehnologia imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a produce imagini detaliate ale coloanei vertebrale. Este o procedură neinvazivă și nedureroasă care este utilizată în mod obișnuit pentru a diagnostica o varietate de afecțiuni ale coloanei vertebrale, inclusiv hernia de disc, stenoza coloanei, boala degenerativă a discului, tumorile și infecțiile coloanei vertebrale.

O examinare RMN a coloanei poate investiga mai multe regiuni, inclusiv:

  • Coloana cervicală: porțiunea superioară a coloanei vertebrale, constând din cele șapte vertebre ale gâtului.
  • Coloana vertebrală toracică: porțiunea mijlocie a coloanei vertebrale, constând din cele 12 vertebre care sunt situate în zona pieptului.
  • Coloana lombară: porțiunea inferioară a coloanei vertebrale, constând din cele cinci vertebre din partea inferioară a spatelui.
  • Coloana vertebrală sacrală: porțiunea coloanei vertebrale de sub coloana lombară, constând din cele cinci vertebre care formează sacrul.
  • Coloana vertebrală coccigiană: coccisul – partea inferioară a coloanei vertebrale, constând din patru vertebre fuzionate.

În timpul unui RMN pentru coloana vertebrală, pacientul stă întins pe o masă care este introdusă într-un aparat de dimensiuni mari, asemănător unui tub, care creează un câmp magnetic în jurul corpului. Aparatul trimite apoi unde radio prin corp, ceea ce face ca atomii corpului să emită semnale care sunt preluate de un receptor și procesate de un computer pentru a crea imagini detaliate ale coloanei vertebrale. Detalii despre prețul unui RMN de coloană se pot găsi aici.  

Examinarea este sigură și nedureroasă și nu implică nicio radiație. Cu toate acestea, unii oameni se pot simți claustrofobi în interiorul aparatului RMN, iar zgomotul specific al aparatului în timpul scanării poate fi inconfortabil. Scanarea durează de obicei între 30 și 60 de minute, în funcție de numărul de regiuni ale coloanei vertebrale investigate.

După scanare, radiologul va analiza imaginile și va realiza un raport care este trimis medicului curant. Medicul va folosi apoi rezultatele pentru a dezvolta un plan de tratament pentru pacient, care poate include medicamente, kinetoterapie sau intervenții chirurgicale, în funcție de condiția de bază a coloanei vertebrale.

Imaginile produse de un RMN pentru coloana vertebrală pot ajuta medicii să identifice locația și amploarea leziunilor sau afecțiunilor, precum și să evalueze starea măduvei spinării și a rădăcinilor nervoase. Aceste informații pot fi folosite pentru a ghida deciziile de tratament.

Coloana vertebrală este o parte esențială a corpului care susține greutatea capului și partea superioară a corpului și protejează măduva spinării, care este responsabilă de transmiterea semnalelor între creier și restul corpului. Prin urmare, orice problemă cu coloana vertebrală poate provoca durere și disconfort și poate afecta, de asemenea, mobilitatea, flexibilitatea și calitatea vieții pacientului.

Iată câteva semne și simptome care pot indica o problemă a coloanei vertebrale și necesită asistență medicală:

  • Dureri de spate care durează mai mult de câteva zile sau sunt severe, persistente sau însoțite de alte simptome cum ar fi amorțeală, furnicături, slăbiciune.
  • Dureri de gât care iradiază către brațe sau umeri sau care sunt însoțite de dureri de cap, amețeli sau dificultăți de echilibru sau coordonare.
  • Slăbiciune musculară sau dificultăți de mișcare a brațelor sau picioarelor.
  • Traume sau leziuni ale coloanei vertebrale, cum ar fi o cădere, un accident de mașină sau o rănire sportivă.

Dacă pacientul se confruntă cu oricare dintre aceste simptome, este necesar să solicite asistență medicală. Astfel, acesta poate beneficia de examinări din partea unui specialist, cum ar fi un neurochirurg, un chirurg ortoped sau un terapeut fizic, pentru evaluare și tratament ulterioare. Diagnosticul precoce și tratamentul problemelor coloanei vertebrale pot ajuta la prevenirea complicațiilor și la îmbunătățirea rezultatelor.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Finantare nerambursabila de 12,3 milioane lei pentru prevenirea infectiilor nosocomiale in cadrul Spitalului Municipal Ploiesti
Next post <strong>Ce este histeroscopia instmocelului și când este necesară?</strong><strong></strong>