Ce este si cum se manifesta un accident vascular cerebral

Read Time:2 Minute, 7 Second

Accidentul vascular cerebral (AVC) mai este cunoscut și sub denumirea ceva mai veche de apoplexie sau sub denumirea mai simplă de atac, aceasta fiind preluarea din englezescul stroke. Este preferabilă totuși, folosirea unor termeni mai exacți: ischemie cerebrală, infarct cerebral sau hemoragie cerebrală.

mai veche de apoplexie sau sub denumirea mai simplă de atac, aceasta fiind preluarea din englezescul stroke. Este preferabilă totuși, folosirea unor termeni mai exacți: ischemie cerebrală, infarct cerebral sau hemoragie cerebrală.
Ischemia cerebrală este produsă de o reducere a fluxului sanguin cu durata de câteva secunde până la câteva minute. Dacă oprirea durează mai mult de câteva minute, apare infarctarea (moartea) țesutului cerebral irigat de vasul afectat. Cauzele ischemiei (infarct) cerebrale sunt variate: de la hipotensiune sistemică, sindrom care produce de obicei sincope până la embolizare din diverse surse arteriale sau inimă sau boli ale vaselor cerebrale.
Hemoragia intracraniană poate să apară în parenchimul cerebral, spațiul subarahoidian sau în spațiul subdural ori epidural; majoritatea hemoragiilor sunt asociate hipertensiunii arteriale, mai rar pot exista hemoragii spontane, malformații arteriovenoase sau sângerări intratumorale.
Potrivit specialiștilor, Accidentul vascular, cunoscut și sub numele de accident vascular cerebral (AVC), injurie cerebro-vasculară (ICV), sau atac cerebral, este atunci când un flux sangvin slab către creier duce la moartea celulelor. Există două tipuri principale: cel ischemiccauzat de lipsa fluxului sangvin și hemoragic din cauza sângerării. Acestea duc la părți ale creierului care nu funcționează corespunzător. (sursa: wikipedia).
De asemena, trebuie știut că adesea, cazurile de AVC sunt însoțite, tocmai din pricina disfuncțiunilor care se produc în acele momente în organism, de edem pulmonar și senzații de înec/sufocare.
De obicei, dar nu mereu, simptomele apar rapid. Dacă simptomele durează mai puțin de una sau două ore, atunci este cunoscut drept atac ischemic tranzitor (AIT)
Cele mai cunoscute simptome ale accidentului vascular cerebral sunt:
• stări de amorțeală;
• slăbiciune sau paralizie a feței;
• tulburări de mers, vedere (cum ar fi: pierderea vederii doar pe o parte[4][3]), vorbire (cum ar fi afazia expresivă, afazia receptivă);
• amețeală, pierderea echilibrului sau a coordonării;
• confuzie, dureri acute de cap.
• Potrivit statisticilor, în 2010, aproximativ 17 milioane de oameni au suferit un accident vascular cerebral care le-a suprimat viața, iar 33 de milioane de oameni au avut un accident vascular cerebral și sunt în viață. Între anii 1990 și 2010 numărul accidentelor apărute a scăzut în fiecare an cu aproximativ 10% în țările dezvoltate și au crescut cu 10% în țările în curs de dezvoltare.
*sursă: AVC ischemic cardioembolic: actualizări în etiologie, diagnostic și tratament. Actualități în Neurologie

foto: stop-avc.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post 971 de interventii de urgenta ale SAJ in ultimele 3 zile
Next post Zi neagra la Serviciul de Ambulanta Prahova. Două accidente rutiere grave, dintre care unul mortal