Ce trebuie sa stii despre operatia de sindrom de tunel carpian (P)

Read Time:2 Minute, 44 Second

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale membrului superior, fiind cauzat de compresia nervului median in tunelul carpian, un pasaj ingust aflat in incheietura mainii.

Persoanele care isi folosesc intens mainile si incheieturile mainii prezinta un risc ridicat sa dezvolte acest tip de neuropatie de compresie. Totodata, afectiunea este des intalnita la femeile insarcinate si la cei care sufera de diabet, artrita reumatoida si boli tiroidiene.

Sindromul de tunel carpian se manifesta prin furnicaturi, amorteli si dureri sacaitoare in mana, in special in degetele I, II, III si in prima jumatate a degetului IV.

Imediat ce observi primele simptome, este recomandat sa apelezi la ajutorul unui medic specializat in bolile si chirurgia mainii. Dupa diagnostic, medicul iti poate recomanda o atela specifica pe care sa o porti pe timp de noapte, medicamente antiinflamatoare si diferite terapii pentru a atenua durerea.

Daca, insa, aceste optiuni nu sunt eficiente sau daca sindromul de tunel carpian este deja in stadiu mediu sau avansat, interventia chirurgicala poate fi singura optiune de a ameliora durerea si celelalte simptome care te supara.

Cum se pune diagnosticul de sindrom de tunel carpian?

Adesea, medicul de mana isi poate da seama ca suferi de aceasta afectiune doar ascultandu-te vorbind despre simptome (debutul, evolutia si intensitatea lor) si efectuandu-ti un examen clinic al mainii. Exista mai multe teste ce provoaca simptomele, printre care si testul Phalen si testul Durkan, care pot indica existenta afectiunii.

Cu toate acestea, pentru un diagnostic cert, medicul iti va efectua cateva studii electrofioziologice care sa ofere date complexe despre gradul de afectare a nervului median (electromiografie) si eventualele modificari structurale din tunelul carpian (ecografie).

Este operatia o metoda buna de tratament pentru sindromul de tunel carpian?

Chirurgia nu numai ca este o metoda buna de tratament; este, de fapt, singura modalitate prin care se poate opri compresia nervului. Tratamentele conservatoare sunt asadar utile doar in ameliorarea simptomelor, nu si in indepartarea cauzei.

Cu toate acestea, operatia se recomanda de obicei doar la pacientii care sufera de sindrom de tunel carpian in stadiu mediu sau avansat.

In ce consta operatia de sindrom de tunel carpian?

Operatia consta in sectionarea benzii fibroase a ligamentului carpian transvers si largirea in acest fel a calibrului canalului. Metoda chirurgicala cea mai indicata este cea deschisa, cu incizie minima (de circa 2 cm).

La pacientii cu ambele maini afectate, se recomanda o interventie seriata la o distanta de doua saptamani, operandu-se prima data mana mai grav afectata.

Poate recidiva sindromul de tunel carpian dupa operatie?

Extrem de rar se intampla ca aceasta afectiune sa revina in urma operatiei. Exista un numar foarte mic de pacienti care au nevoie de o a doua procedura chirurgicala pentru a elibera nervul median de sub presiune.

Care este timpul de recuperare in urma operatiei de sindrom de tunel carpian?

Interventia chirurgicala este o procedura de o zi: pacientii parasesc spitalul pentru a merge acasa in doar cateva ore de la operatie. In urma operatiei, insa, pacientii sunt nevoiti sa poarte o contentie elastica si sa-si mentina membrul operat in pozitie ridicata. Totodata, sunt incurajati sa-si foloseasca degetele si bratul pentru activitati usoare imediat dupa operatie. Activitatile intense pot fi reluate doar dupa circa trei saptamani.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post INVESTITIE MAJORA: Spital modular amplasat in curtea sectiei de Pneumologie a SJUP, inaugurat azi
Next post Cum sa alegi intre o soba si un semineu