CE TREBUIE SA STIM DESPRE OTITA?

Read Time:2 Minute, 47 Second

Otita este o inflamație  a urechii, însoțită de dureri puternice la nivelul urechii și, uneori, la nivelul capului sau frunții. Un sindrom al otitei este inflamația urechii medii, care are loc în urma infectării cu microorganisme patogene. Poate fi externă, dacă afectează conductul auditiv, sau medie, dacă infecția se localizează în zona timpanului.
Potrivit specialiștilor, se disting, în funcție de localizare:
1. otită externă sau otita externă difuză, care reprezintă inflamația conductului auditiv extern. se manifestă prin mâncărime în conductul auditiv extern, o senzație de tensiune și căldură la nivelul con­ductului;
2. otită medie, inflamația urechii medii; apare frecvent la copii mici din cauza particuaritățior anatomice ( trompa lui Eustachio este largă, orizontală și scurtă), poziției orizontale a copilului și imunodificiența fiziologică.
1. otită medie acută, de regulă de origine virală sau bacteriană, care este însoțită de durere și febră;
2. otită medie cronică,
3. otită medie supurată cronică:
1. forma benigna sau mezotimpanită asociată cu perforația timpanului (mezoepitimpanală), otoree cronică, hipoacuzie de transmisie, distrucții osiculare fără osteoliză;
2. forma malignă: epitimpanita sau epimezotimpanita – prezintă perforația timpanului (epitimpanita), otoree purulentă, polip, colesteatom, distrucții osiculare cu osteoliză;
3. otită internă labirintită – prezintă inflamația labirintului. Infecția ajunge în labirint prin intermediul ferestrelor ovală sau rotundă.

Otita medie reprezintă un grup de boli inflamatorii ale urechii medii. Principalele două tipuri sunt otită media acută (OMA) și otită medie cu efuziune (OME). OMA este o infectie cu debut brusc, care de obicei se prezintă cu dureri de urechi. În cazul copiilor, aceasta poate rezulta ca acesta să tragă de ureche, intensitate crescută a plânsetelor și tulburări de somn. Scăderea poftei de mâncare și febra pot, de asemenea, fi prezente. OME de obicei nu este asociată cu simptome. Ocazional este descrisă o senzație de umplere. Este definită ca prezența unui lichid ce nu este infecțios în urechea mijlocie timp de mai mult de trei luni. Otita medie cronică purulentă (OMCP) este o inflamație a urechii mijlocii ce durează mai mult de două săptămâni și duce la episoade de scurgere din ureche. Poate fi o complicație a otitei medii acute. Durerea este rareori prezentă. Toate trei pot fi asociate cu pierderea auzului. Pierderea auzului în cazul OME, din cauza naturii sale cronice, ar putea afecta abilitatea copilului de a învăța.

CAUZE ȘI DIAGNOSTIC
Cauza OMA este legată de anatomia din copilărie și functia imunitară. Pot fi implicate bacterii sau virusuri. Factorii de risc includ: expunerea la fum, utilizarea suzetelor și participarea la grădiniță. Apare mai des la persoanele care sunt nativi americani sau la cele ce au sindromul Down. OME apare frecvent ca urmare a OMA dar, de asemenea, poate fi legată de infecții virale ale tractului respirator superior, iritanți precum fumul sau alergii. Vizualizarea timpanului este importantă pentru o diagnosticare corectă. Semnele OMA includ bombarea sau lipsa mișcării membranei timpanului la o adiere de aer. Noi scurgeri ce nu au legătură cu otita externă indică, de asemenea, diagnosticul.
Demn de luat în seamă, la nivel mondial, OMA afectează aproximativ 11% din populație în fiecare an (aproximativ 710  milioane de cazuri).
Adesea, chiar după vindecare, pacientul poate rămâne timp chair și de câteva săptămâni cu reprize de dureri de cap sau chiar amețeli.

Foto: ziare.com

La nivel mondial, OMA afectează aproximativ 11% din populație în fiecare an (aproximativ 710  milioane de cazuri).
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Ziua Mondiala a Accidentului Vascular Cerebral
Next post Aparatura noua cu fonduri de la Ministerul Sanatatii si CJ Prahova la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti!