Creierul uman contine cca 86 de miliarde de celule nervoase. Sa aflam si alte curiozitati…

Read Time:1 Minute, 44 Second

Iată câteva dintre cele mai fascinante curiozităţi în cifre despre creierul uman. Poate cea mai complexă și… provocatoare mașinărie, cea mai mare minune între minunile lumii…
1. Un creier tipic constituie doar 2% din greutatea totală a corpului nostru, dar foloseşte 20% din consumul total de energie şi oxigen.
2. Deşi, creierul unui elefant este fizic mai mare decât cel al omului, el constituie doar 0.15% din greutatea totală a corpului său, semnificând că oamenii au cel mai mare creier comparativ cu dimensiunea corpului.
3. Creierul vostru este 73% constituit din apă. E suficientă o deshidratare  de doar 2% pentru ca el să vă afecteze atenţia, memoria şi alte abilităţi cognitive.
4. Nouăzeci de minute de transpiraţie pot micşora temporar creierul la fel de mult ca un an de îmbătrânire. 
5. Creierul are o greutate de aproximativ 1300 – 1400 de grame.  60% din greutatea uscată a acestuia o constituie grăsimea, făcându-l cel mai gras organ din corpul vostru. 
6. 25% din colesterolul organismului se află în creier. Colesterolul este  parte integrantă a fiecărei celule ale creierului. Fără o cantitate adecvată de colesterol celulele creierul mor.
7. Nimeni nu ştie cu siguranţă, dar cele mai recente studii estimează că creierul nostru conţine aproximativ 86 de miliarde de celule nervoase.
8. Fiecare neuron din creierul nostru se conectează cu alţii, în medie, prin intermediu a 40 000 de sinapse. 
9. O bucată de ţesut cerebral de mărimea unei granule de nisip conţine 100 000 de neuroni şi 1 miliard de sinapse care comunică între ele. (inbors.com)
Ar fi de consemnat că, potrivit specialiștilor, atunci când te-mpiedici şi cazi, creierul emite imediat un semnal de durere către zona vătămată. Dar creierul în sine nu deţine abilitatea de a simţi durere. În timp ce craniul şi membrana cerebrală posedă receptori de durere, creierul nu este înzestrat cu aşa ceva. Acesta este motivul pentru care operaţiile pe creier pot fi desfăşurate fără anestezic.

Foto: Cap Limpede

Cea mai complexă și… provocatoare mașinărie, cea mai mare minune între minunile lumii…

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
33 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
33 %
Surprise
Surprise
33 %
Previous post Luni: două accidente rutiere grave in Prahova, un accident feroviar mortal si doua victime ale intoxicatiilor medicamentoase voluntare
Next post INCREDIBIL DAR ADEVARAT: BEBELUSI morti de ani buni, tinuti pana acum in Morga MATERNITATII PLOIESTI