Cum ajută magneziul în combaterea crampelor musculare

Read Time:3 Minute, 2 Second

Crampele musculare sunt o afecțiune răspândită, care afectează toate grupele de vârstă. Fie că apar după sport sau în repaus, durerea și tremuratul mușchilor au, de regulă, cauze necunoscute. Dacă după un efort fizic intens se consideră oarecum firesc să apară, acestea apar inclusiv la persoanele în vârstă și femeile însărcinate, care se pot confrunta cu ele în timpul nopții, fapt ce le împiedică să se odihnească bine.

Crampele musculare se pot descrie ca fiind contracții bruște și neașteptate a unuia sau mai multor mușchi. Pot fi provocate inclusiv de efectuarea unor exerciții fizice, încordarea intensă a unui mușchi, în special pe vreme caldă, unele medicamente și boli, pierderea lichidelor corporale prin transpirație, menținerea unei poziții pentru o perioadă lungă de timp. Apar, de regulă, în mușchii picioarelor, frecvent la nivelul gambelor și durează de la câteva secunde la câteva minute. Pot fi foarte dureroase timp de câteva ore sau  chiar zile.

Cauze și factori favorizanți pentru crampe musculare

De obicei, crampele musculare nu necesită îngrijiri medicale, însă trebuie consultat un medic atunci când apar următoarele condiții:

  • apar cu umflături, roșeață sau modificări ale pielii la nivelul picioarelor;
  • apar frecvent;
  • cauzează un disconfort intens;
  • nu se ameliorează cu autoîngrijire;
  • sunt însoțite de slăbiciune musculară.

Deși în marea majoritate sunt inofensive, unele dintre crampele musculare pot să apară din cauze medicale:

  • flux sanguin insuficient;
  • impactarea nervilor;
  • lipsa de minerale.

Vârsta, faptul de a nu fi în formă pentru o activitate, transpirația extremă, sarcina, diabetul sau boli care afectează nervii, ficatul sau tiroida, și greutatea, pot crește riscul de crampe musculare.

Ce rol are magneziul în combaterea crampelor musculare?

Aproximativ 50% dintre adulți și 7% dintre copii se confruntă cu crampe nocturne ale picioarelor, o afecțiune frecventă a membrelor inferioare. Tensiunea musculară bruscă și durerea severă sunt rezultatul contracțiilor musculare bruște, involuntare, care implică de obicei mușchiul gambei sau al piciorului.  Deși majoritatea cazurilor sunt idiopatice, au fost identificați și anumiți factori favorizanți. Între aceștia, niveluri scăzute ale anumitor minerale, precum magneziul. De exemplu, medicamentele adesea prescrise pentru hipertensiunea arterială pot crește urinarea, eliminându-se astfel minerale precum potasiu, calciu sau magneziu din organism.

Magneziul este utilizat pe scară largă pentru profilaxia și tratamentul crampelor musculare, existând studii care arată că acesta le reduce semnificativ. De exemplu, suplimentarea magneziului din organism prin administrarea unui medicament care conține orotat de magneziu, poate fi benefică inclusiv pentru cei care se confruntă cu crampe musculare – mai multe informații se pot obține de aici.

Magneziul poate preveni și combate crampele musculare, fiind un mineral implicat în procesele de contracție și relaxare musculară. Prin menținerea unui echilibru adecvat al electroliților în organism, magneziul ajută la prevenirea excitației excesive a nervilor care poate duce la apariția crampelor. De asemenea, magneziul contribuie la sinteza proteinelor și la producția de energie, factori esențiali pentru sănătatea musculară.

De asemenea, contribuie la reducerea inflamației și îmbunătățirea circulației sângelui, asigurând astfel o mai bună oxigenare a mușchilor. În plus, magneziul poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea calității somnului, două aspecte care influențează pozitiv recuperarea musculară.

Alte practici comune care ajută la prevenirea crampelor musculare

Pentru a funcționa corect, mușchii au nevoie de lichide.  Prin urmare, se recomandă consumul de lichide în timpul activităților și după încheierea acestora. În plus, este benefic ca înainte și după activitate, să se întindă ușor fiecare mușchi. Pentru a se evita apariția crampelor la picioare noaptea, se recomandă, întinderile și exercițiile ușoare, cum ar fi mersul pe o bicicletă staționară timp de câteva minute.

În concluzie, menținerea unor niveluri adecvate de magneziu este esențială pentru sănătatea și funcționarea optimă a mușchilor, contribuind semnificativ la prevenirea și ameliorarea crampelor musculare. (P)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Școala Postliceală Sanitară „Sf. Vasile cel Mare” din Ploiești anunță deschiderea înscrierilor pentru specializarea Asistent Medical Generalist!
Next post Rolul armurariului în protecția hepatică