Cum ajută terapia ABA în tulburări de spectru autist? (P)

Read Time:2 Minute, 35 Second

TSA, așa numitul autism, afectează un procent semnificativ de persoane pe tot cuprinsul globului. În România, cele mai mari îngrijorări ale părinților legate de copii lor cu TSA sunt că acesta nu va putea să se îngrijească singur, că nu se va putea întreține, că nu va avea cine să îl ajute sau că la un moment dat nu vor mai avea puterea să îl ajute. People Develop Center – clinică de pshihoterapie din București, descrie beneficiile ABA.

Scopul terapiei ABA este acela de a aduce o îmbunătățire a calității vieții copiilor cu TSA, prin dezvoltarea abilităților care pot elimina toate barierele din calea învățării și să faciliteze independența copilului. Terapia ABA a fost recunoscută că fiind una dintre tipurile de terapii care oferă cele mai bune rezultate și se axează atât pe educarea părinților în legătură cu modul de abordare al tulburărilor cu spectru autist (TSA) cât și pe educarea copiilor astfel încât să poată deveni mai independenți și să își poată duce viață de zi cu zi fără prea multe griji.

Cât poate să alegeți terapie ABA în tulburările de spectru autist?

Terapiile ABA s-au dovedit a fi eficiente în foarte multe domenii mai ales în cazul tulburărilor de spectru autist. Practicanții ABA își propun să îmbunătățească acele comportamente importante din punct de vedere social prin utilizarea unor metode care au fost evaluate folosind măsurători fiabile și obiective.

Astfel, metodele ABA sunt destinate să sprijine persoanele cu TSA în mai multe moduri: pentru a crește comportamentele, pentru a menține comportamentele, pentru a generaliza sau a transferă comportamentul dintr-o situație sau răspuns în altă, pentru a restricționa sau restrânge condițiile în care apar comportamente interferențe și pentru a reduce comportamentele de interferență.

Ce presupune terapia ABA?

Terapia ABA implică parcurgerea a mai multe etape, având o abordare diferită de la un caz la altul. În primul rând, consultarea cu un specialist este esențială pentru a putea face o evaluare funcțională a comportamentului. Terapeuții ABA identifica intervenții specifice care se potrivesc nevoilor individuale iar obiectivele sunt stabilite în funcție de vârstă și nivelul de dezvoltare. Terapeuții ABA vor încerca să descopere cauzele anumitor comportamente pentru a ajută persoană cu TSA să le schimbe sau să le îmbunătățească. Pe parcursul terapiei se va monitoriza progresul colectând date de la fiecare sesiune și se va analiză ce strategii funcționează și unde se poate beneficia de diferite tehnici de terapie.

Scopul tratamentului este acela de a ajută persoanele să își schimbe comportamentele care provoacă dificultăți permițând să își dezvolte abilități și puncte forțe necesare pentru o viață satisfăcătoare și independența. Astfel, terapia ABA îi poate ajută să manifeste un interes mai mare pentru oameni, să comunice mai eficient, să învețe să ceară lucruri pe care și le doresc, să aibă mai multă atenție la școală, să reducă sau să oprească inclusiv comportamentele de auto-vătămare, să aibă mai puțină furie sau izbucniri.

Pentru că terapia ABA să fie eficientă, terapeutul va recomandă un anumit număr de ședințe. Acestea trebuie să fie urmate după cum au fost programate pentru a putea să se obțină rezultatele despre care vorbeam mai sus.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Substatie de Ambulanta la Valea Calugareasca. Precizari din partea primarului
Next post Veste cu impact: Aparat de dezinfectie de ULTIMA GENERATIE la Spitalul Judetean Ploiesti!