Cum se va face plata medicilor rezidenti de anul I si II

Read Time:1 Minute, 15 Second

Ministerul Sănătății a înaintat Guvernului proiectul de Ordonanță de Urgență care prevede plata gărzilor pentru rezidenții de anul I și II, având în vedere numărul mare de gărzi efectuate de aceștia și faptul că această activitate era neremunerată.

Noul act normativ prevede că medicii rezidenți aflați în primii doi ani de pregătire în rezidențiat pot asista medicul titular de gardă, în afara programului normal de lucru și pentru această activitate beneficiază de o indemnizație în cuantum de 140 de lei/gardă.

Această indemnizație se va acorda pentru un număr de maxim de două gărzi pe lună.

Această măsură se va aplica și medicilor rezidenți începând cu anul III de pregătire în rezidențiat, pentru activitatea prestată în afara progamului de la norma de bază, care efectuează gărzi în spitale în care nu sunt organziate două linii de gardă în aceeași specialitate.

Circa 7.000 de medici rezidenți ar urma să beneficieze de această indemnizație. Deoarece această măsură implică alocarea suplimentară de fonduri pentru cheltuieli de personal, Ordonanța de Urgență nu a putut fi promovată cu șase luni înainte de alegeri conform prevederilor din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicata, unde se stipulează că “nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal”. Actul normativ a fost însă finalizat, a obținut toate avizele necesare și poate fi adoptat de noul Guvern.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Specificatiile tehnice ale Sistemului electronic de raportare a stocurilor de medicamente
Next post Presedinte nou la ARPIM