Expunerea la soare și efectele ei. 5 sfaturi pentru o piele fresh

Read Time:3 Minute, 5 Second

Expunerea la soare oferă o serie de beneficii importante corpului, de la stimularea producției de vitamina D până la ameliorarea eczemelor și a depresiei ușoare. Însă dermatologii atenționează tot mai des asupra daunelor provocate de acțiunea radiațiilor UV. Cum te poți bucura de avantajele expunerii la soare, dar în același timp să te ferești de efectele negative pe care le are asupra corpului. Echilibrul este principala regulă pe care să o respecți atunci când stai la soare.

 Te invităm să citești în continuare 5 sfaturi prețioase pentru protejarea pielii.

1. Expune-te inteligent la soare

Pentru a te bucura de avantajele luminii solare, expune-te la soare doar până în ora 10 dimineața și începând cu ora 6 seara la sfârșitul primăverii, în timpul verii și la începutul toamnei, adică în perioadele în care temperaturile sunt mai ridicate.

De asemenea, este importantă și durata de timp petrecută la soare. Pielea trebuie obișnuită treptat, mai ales dacă este deschisă la culoare. Spre exemplu, în prima zi se poate sta la plajă 20-25 de minute, după care timpul poate fi crescut, însă întotdeauna cu protecție solară. În afară de nuanța pielii, alți factori care pot determina timpul de stat la soare sunt vârsta, istoricul medical și zona geografică.

2. Folosește corect produsele cu protecție solară

Nu este suficient să întinzi pe piele un produs cu protecție solară, ci trebuie aplicat și corect pentru a te proteja. Alege creme, loțiuni și spray-uri cu SPF cu spectru larg, care au rolul de a bloca atât radiațiile UVA, cât și UVB. Indiferent de tipul produsului pentru care optezi, aplică-l într-un strat consistent pe toată pielea expusă.

Folosește produse cu protecție solară de cel puțin 30 și reaplică-le la intervale regulate, în special după ce au înotat ori ai transpirat.

3. Poartă hainele potrivite

Optează pentru tipurile de haine care te protejează de soare în zilele foarte călduroase. Alege materiale vaporoase care lasă pielea să respire precum bumbac ori in. Piesele vestimentare mai largi sunt alegerile potrivite pentru zilele caniculare. Spre exemplu, poartă cămăși ori bluze cu mânecă lungă și pantaloni ori fuste lungi. De asemenea, pentru a te proteja de căldură, optează pentru haine albe sau în nuanțe deschise la culoare. În plus, pentru protecția solară nu uita de accesoriile sezonului cald precum pălăria, eșarfa și ochelarii de soare. 

4. Hidratează-te adecvat

Hidratarea este altă regulă importantă de care să ții cont atunci când te expui la soare. O piele deshidratată este mai predispusă la efectele nocive ale soarelui – arsuri solare, senzație de uscăciune și riduri. Consumă lichide în mod regulat – apă, ceaiuri neîndulcite, fructe și legume cu conținut ridicat de apă (pepene roșu, castravete, roșii, dovlecel, etc).

În timpul expunerii la soare, evită ori limitează alcoolul și băuturile cu cofeină fiindcă pot contribui la deshidratarea corpului.

Hidratarea este importantă fiindcă menține nivelul optim de umiditate în piele, păstrând-o astfel moale, elastică și sănătoasă. Atunci când nu te hidratezi adecvat, pielea se poate usca, își pierde strălucirea și este predispusă la apariția ridurilor, dar și a altor semne de îmbătrânire prematură.

5. Îngrijește pielea și după expunerea la soare

Pielea expusă la soare este mai sensibilă, astfel că are nevoie de o îngrijire atentă. Așadar, acordă atenție rutinei pe care o ai. Folosește un ulei de duș care hidratează pielea, evitând gelurile și săpunurile care o usucă. De asemenea, spală-te cu apă călduță, nu fierbinte. Timp de câteva zile, evită să aplici produse cu acțiune exfoliantă, care conțin alcool ori parfum. Optează pentru creme și loțiuni after sun, special concepute pentru a proteja pielea după expunerea la soare. Acestea calmează arsurile, hidratează în profunzime și stimulează regenerarea pielii.

Foto: unsplash.com

(P)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Servicii de Montare Acoperisuri – Soluția Pentru Casa Ta
Next post Congresul National de Oftalmologie 2023, la Sinaia