LIONS CLUB PLOIEȘTI – Grupuri suport emoțional diabet

În cadrul proiectului derulat pe baza grantului DIA22307/124 Strengthen Network of Diabetic Support for Children, Romania, finanțat de către Lions Clubs International Foundation împreună cu Lions Club Ploiești, în acest an au avut loc patru sesiuni de grup suport din anul 1 al proiectului.

Grupurile suport sunt susținute de Iuliana Gheorghe, psiholog clinician autonom, formator de Educatori în diabet, Expert Trainer Diabetes Conversation Map. Fiecare ședință presupune consilierea unui grup de zece participanți la sesiune, copii și părinți.

Grupul de suport sunt formate din copii care doar ce au avut diagnosticată boala, care au început deja tratamentul pentru patologie, sau care, datorită unor masuri medicale, și ce țin de nutriție sau de alte măsuri recomandate de către cadrele medicale, reprezintă deja o „poveste de succes”, adică acele persoane care decid ele asupra patologiei și nu boala le controlează viața.

Copiii și părinții participă la aceste ședințe de consiliere de la care primesc o mulțime de informații privind  dezvoltarea unor comportamente adaptative, bazate pe înțelegerea corectă a situației de viață pe care o traversează.

Sesiunile de suport pentru copii asigură:

  • suport emoțional pentru a depăși în mod sănătos situația de criză familială și socială cauzată de viața cu diabet zaharat tip 1
  • dezvoltarea unor comportamente adaptative, bazate pe înțelegerea corectă a situației de viată pe care o traversează
  • prevenirea apariției sindromului alienării parentale
  • descărcarea, în mod sănătos și securizant, a tensiunilor asociate traumei conflictului familial
  • dezvoltarea capacității de a construi relații pozitive, bazate pe încredere și comunicare autentică
  • prevenirea apariției unor tulburări de comportament asociate modului de viață impus de diabetul zaharat tip 1
  • creșterea sentimentului de siguranță
  • educatie în diabet prin teme abordate în ședințe de grup – “Hipo-Hiper. Ce simt eu? Ce simți tu? Ce crezi despre asta? Ce ai face tu în locul meu?”
  • exerciții de calcul HC din alimentele consumate.

Sesiunile de suport pentru părinți asigură:

  • crearea unui cadru emoțional securizant, în care să poată împărtăși experiența proprie
  • însușirea unor cunoștințe despre cum să ofere sprijin copiilor pentru a depăși în mod sănătos situația de a fi diferit
  • dezvoltarea unui plan de viață realist, în condițiile vieții cu diabet zaharat
  • identificarea resurselor interne (trăsături, abilități, calități) și externe (persoane, locuri, resurse medicale) pentru a depăși o eventuală situație traumatizantă/abuzivă, în urma vieții cu diabet zaharat tip 1
  • suport personalizat, focalizat pe problemele și temele pe care le-au adus în discuție părinții participanți la grup.

Complicațiile diabetului pot fi prevenite prin educație, sprijin și suport, iar calitatea vieții crește considerabil atunci când nu se dezvoltă nici o complicație. Plecând de la această premisă, încercăm să contribuim la creșterea calității vieții copiilor cu diabet prin materiale educative, articole scrise de medici și informații din surse sigure.

Sesiunile de grup suport emoțional pentru copii cu diabet și părinții acestora se vor relua în toamnă, în anul 2 al proiectului DIA22307/124 Strengthen Network of Diabetic Support for Children, Romania, finanțat de către Lions Clubs International Foundation împreună cu Lions Club Ploiești.

                                                                                                                                                   Carmen Tache

   Lions Club Ploiești

Previous post Pe perioada de indisponibilitate a PIAS, asiguratii beneficiaza de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice si dispozitive medicale acordate off-line
Next post Metoda secretă care îți poate regenera ficatul în mod complet natural