Metode de prevenire a crizelor și blocajelor organizaționale (P)

Read Time:5 Minute, 53 Second

Numeroase organizații se confruntă cu dificultăți, iar unele dintre ele au luat deja o serie de măsuri de precauție, raportând o încetinire a ritmului angajărilor, restructurări și concedieri. Acest fenomen a dus la o perioadă generală de așteptare, în anticiparea unei probabile încetiniri economice.

Condițiile nefavorabile de pe piață, situațiile de criză, acțiunile deliberate și greșelile conducerii au adesea un impact negativ pentru o companie. Când vorbim despre o criză ne referim la momentele dificile prin care o companie trece, de la o situație critică cauzată de anumite dezastre naturale, până la o criză a materiilor prime sau o criză economică. Crizele sunt nelipsite din istoricul fiecărui brand important, dar nu toate companiile reușesc să iasă din ele fără pierderi semnificative și să-și restabilească poziția și reputația.

1.     Cunoașterea pieței proprii

Unele companii și antreprenori preferă să acționeze doar pe baza norocului. Dar norocul nu este suficient pentru ca o afacere să funcționeze și să-și îndeplinească obiectivele. Vă puteți baza întotdeauna pe experiență și pe date concrete. În era informației este posibil să folosiți, pe lângă cunoștințele proprii, și datele exacte colectate din industrie. Cercetarea de piață oferă răspunsuri la cele mai importante întrebări cu care se confruntă o companie sau un antreprenor și ajută la elaborarea strategiei potrivite pentru dezvoltarea unei organizații sau a unui brand.

Este indicat pentru orice afacere să realizeze în mod constant studii de piata. Acestea au rolul de a oferi informații detaliate în ariile de interes, astfel încât compania să aibă o mai bună pregatire pentru viitor în cazul unor situații neprevăzute. Analizele de piață pot examina piața, ca întreg în cadrul unei anumite structuri, sau aspecte individuale ale pieței – care acoperă în mod specific nevoile informaționale ale companiei.

Așadar, studiile de piață sunt cercetări utilizate de către companii pentru a obține informații despre piața în care activează și despre performanța produselor și serviciilor lor sau ale rivalilor. Acestea pot ajuta o companie să înțeleagă nevoile și dorințele clienților, să identifice oportunitățile de afaceri și să ia decizii informate despre lansarea de noi produse sau servicii.

Analiza de piață este procesul de evaluare, modelare și identificare a caracteristicilor tipice ale tendințelor pieței, în cazul în care acestea influențează dezvoltarea afacerii. Studiile de piață sunt importante pentru:

  • înțelegerea nevoilor publicului țintă;
  • testarea competitivității unui produs;
  • examinarea punctelor slabe ale concurenților;
  • optimizarea produselor sau serviciilor existente;
  • reducerea riscurilor;
  • planificarea timpului și a resurselor necesare pentru a crea un produs sau un serviciu;
  • crearea campaniilor de marketing potrivite;
  • atragerea de investitori;
  • intrarea pe piața internațională, etc

Există o varietate de metode utilizate pentru colectarea datelor necesare într-un studiu de piață, printre care chestionare, interviuri, grupuri de discutii și analiza datelor. Aceste metode pot fi utilizate separat sau simultan, în funcție de obiectivele specifice ale studiului de piață.

Chestionarele sunt un instrument frecvent utilizat în studiile de piață și constau într-un set de răspunsuri la întrebări care sunt completate de către participanții la studiu. Acestea pot fi rulate în mediul online, administrate direct (discuție directă) sau livrate prin poștă. Interviurile sunt, de asemenea, o metodă frecvent utilizată în studiile de piață. Acestea implica discuții one-to-one cu participanții la studiu, in care sunt puse întrebări specifice despre produsele si serviciile companiei. Focus-grupurile implică reunirea unui grup mic de participanți (8-10) pentru a discuta despre un anumit produs sau serviciu și pentru a oferi feedback.

Analiza datelor este crucilă în studiile de piață. Aceasta constă în examinarea datelor demografice și a comportamentului de cumpărare al clienților, precum și analiza datelor din surse externe, cum ar fi cercetările de piață existente. Cercetarea organizată și executată în mod corespunzător ajută la creșterea cererii și a vânzărilor, la anticiparea amenințărilor și la evitarea acestora.

Platforma  VirtualBoard este specializată în realizarea de studii de piață avansate, menite să sprijine companiile în înțelegerea perspectivelor, a punctelor forte și a punctelor slabe ale unui proiect de dezvoltare de linii de business (noi/curente). Analiza de piață este utilă în primul rând pentru că economisește timp și bani. Cercetarea „testează” dacă produsul corespunde nevoilor pieței și ajută la asigurarea viabilității ideii. În al doilea rând, cercetarea de piață atrage investitorii. Dacă puteți arăta că sunteți familiarizat cu publicul și cu industria, șansele de a obține investiții sunt mai mari. Cercetarea va dovedi că ideea de afacere are potențial. De asemenea, îi va convinge pe investitori de seriozitatea abordării dumneavoastră în afaceri.

2.     Îmbunătățirea tehnicilor vânzare

În ceea ce privește încasările și mai ales, profitul unei companii, acestea se obțin prin vânzarea în număr cat mai mare a produselor si serviciilor acesteia. Acestea se realizează doar când clienții sunt absolut convinși în a alege ceea ce oferă compania, fapt ce presupune o bună strategie de promovare a produselor/serviciilor și o bună strategie de vânzare care are ca prim scop atagerea clienților și influențarea deciziei de cumpărare.

Teoretic, tehnicile de vânzare sunt strategii și abordări utilizate de către agenții de vânzări pentru a convinge potențialii clienți să cumpere produsele sau serviciile oferite de o companie. Acestea pot include tehnici de prezentare a produselor, de persuasiune și de negociere.

Una dintre cele mai comune tehnici de vanzare este prezentarea produselor. Acest lucru constă în explicarea corectă a caracteristicilor și beneficiilor produselor sau serviciilor, precum și demonstrarea modului în care acestea pot îmbunătăți situația sau afacerile clienților.

Persuasiunea este o abilitate importantă în vânzări. Aceasta poate include utilizarea unor argumente puternice pentru a convinge clienții să cumpere produsele sau serviciile oferite, precum și crearea unui sentiment de urgență sau a unei oportunități limitate, pentru a înclina decizia consumatorilor în favoarea încheierii unei tranzacții.

Negocierea este o tehnică comună în vânzări, care implica discutarea condițiilor de cumpărare și ajungerea la un acord reciproc avantajos.

Este important ca agenții de vânzări să înțeleagă nevoile și dorințele clienților și să folosească tehnicile de vânzare potrivite pentru a le satisface. De asemenea, este important să fie sinceri cu potențialii clienți și să ofere informații exacte despre produsele sau serviciile oferite.

Prin îmbunătățirea tehnicilor de vânzare vă veți asigura că angajații pot atinge performanța așteptată, iar fluxul de vânzări va beneficia în permanență de un volum crescut de prospecți, evitând astfel un blocaj în vânzări.

3.     Cunoașterea schimbărilor din piață

Cum în permanență companiile sunt în căutarea de inovații, așa și antreprenorii trebuie să fie interesați de noutățile din industrie, să fie la curent și să cunoască mereu diverse aspecte de interes, în ceea ce privește mediul de afaceri. Există numeroase publicații și site-uri ce pun la dispoziție stiri de afaceri de ultimă oră, asemeni site-ului managementpro.ro.

Știrile de afaceri prezintă evenimentele și schimbarile din sfera business-ului. Acestea pot include informații despre companii, piețe financiare, politici economice și sectoare economice. Acestea sunt importante pentru oamenii de afaceri, investitori și alți specialiști din domeniul afacerilor, deoarece le oferă informații actuale și relevante despre piața în care activează. Ele vă pot ajuta să luați decizii informate și să vă adaptați strategiile, în funcție de schimbările care apar în industrie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Centru medico-social la Campina, cu fonduri europene
Next post SJU PLOIESTI: Primele 7 sali de operatii ultramoderne au fost date in folosinta