Ministerul Sanatatii a solicitat DSP sa ceara unitatilor sanitare din subordine  un estimat al necesarului de citostatice pentru 3, respectiv 12 luni

Read Time:2 Minute, 6 Second

Ministerul Sănătății anunță că se preocupă pentru rezolvarea discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente.
Ce transmit reprezentanții Ministerului, în legătura u problema generată de lipsa citostaticelor care îngrijorează sute de pacienți? Pentru a putea asigura necesarul de medicamente pentru tratamentul pacienților, fiecare unitate sanitară trebuie să transmită la Ministerul Sănătății informații cu privire la medicamentele care lipsesc în tratamentul bolnavilor, inclusiv cantitățile necesare.
În data de 10 iunie, Comisia de Oncohematologie Pediatrică a Ministerului Sănătății a semnalat  o serie de probleme referitoare la achiziția de citostatice.  În urma  acestei informări, Direcția Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătății a solicitat Comisiei de Oncohematologie, în data de 11 iunie 2019, să revină cu detalii privind cantitățile necesare în spitale, pentru fiecare produs în parte.
Deoarece Comisia de Oncohematologie nu ne-a putut pune la dispoziție datele necesare pentru demararea achiziției de citostatice, Ministerul Sănătății a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică să ceară unităților sanitare din subordine  un estimat al necesarului de citostatice pentru 3, respectiv 12 luni.
„ Așa cum am tot spus, este obligatoriu ca fiecare unitate sanitară să se preocupe pentru a asigura tratamentele necesare pacienților săi . Procedurile sunt simple, iar spitalul care se confruntă cu lipsa unor medicamente trebuie să anunțe cât mai repede Ministerul Sănătății, care are o structura dedicată pentru rezolvarea situațiilor de acest gen.  Informarea transmisă de Comisia de Oncohematologie Pediatrică ne-a semnalat că există probleme la nivelul unor unități sanitare în asigurarea citostaticelor, însă nu putem demara achiziții fără să știm ce cantități sunt necesare pentru a acoperi nevoia de citostatice. Nu este normal să sufere pacienții din lipsa de interes al unor angajați care nu își fac treaba. Ca și până acum, vom face tot ce este necesar ca să asigurăm dreptul pacienților la tratamentele necesare, chiar și prin eliberarea unor Autorizații de Nevoi Speciale, acolo unde este cazul”, a declarat Sorina Pintea.
Reprezentanții ministerului de resort menționează că până la finalul acestei săptămâni va fi publicat în Monitorul Oficial Ordinul de ministru pentru schimbarea CIM (Codul Individual al Medicamentului)  a produsului Cisplatin, și urmează să fie achiziționate 40.000 de fiole.
De asemenea, produsul Asparaginase are preț aprobat pentru achiziția în baza unei Autorizații de Nevoi Speciale, urmând să intre în țară 300 de cutii săptămâna viitoare.

foto: ziare.com

Pentru a putea asigura necesarul de medicamente pentru tratamentul pacienților, fiecare unitate sanitară trebuie să transmită la Ministerul Sănătății informații cu privire la medicamentele care lipsesc în tratamentul bolnavilor, inclusiv cantitățile necesare.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Inca o zi «de foc» pentru ambulanetele prahovene: 386 de urgente, dintre care 6 accidente rutiere grave
Next post 5 accidente teribile si alte cazuri complicate nu au lasat niciun ragaz, joi, ambulantelor prahovene. Unul dintre accidente a bagat in spital 7 tineri in stare grava