(P) E rău zahărul pentru dinți? Vezi aici TOP 5 mituri desființate de Dr. Tes!

Este adevărat că zahărul e rău pentru dinți, însă nu chiar toate informațiile pe care le auzi sunt adevărate. De fapt, există multe mituri atunci când vorbim despre impactul zahărului asupa dinților la copii și adulți. Dr. Tes, stomatolog de top în București, este astăzi alături de noi și ne ajută să desființăm cele mai cunoscute mituri legate de zahăr și impactul lui asupra danturii. Află totul din acest articol!

Mitul nr. 1 – Băuturile dietetice și cele fără zahăr nu afectează dinții.

Greșit! Nimic mai fals decât atât, ne spune Dr. Tes. Dacă în loc de cola vei bea cola zero sperând că nu îți vor fi atacați dinții deoarece nu conține zahar, te înșeli. Poate că vei vedea beneficii în ceea ce privește greutatea ta, însă chiar și băuturile dietetice și cele fără zahăr îți atacă dinții.

Cum se întâmplă acest lucru? Băuturile răcoritoare care nu conțin zahăr (includem aici chiar și limonada făcută doar din apă și suc de lămâie) au un conținut mare de acid fosforic, acid citric sau acid tartaric. Acești acizi atacă smalțul dinților, îl subțiază și îl distrug până când dintele rămâne neprotejat. Acesta este momentul în care cariile încep să-și facă de cap.

Sucurile din fructe proaspăt stoarse sunt bune sau rele pentru dantură? Ei bine, deși au efecte pozitive asupra sănătății în ansamblu, acizii din aceste sucuri afectează smalțul dinților. Ce putem face? Dr. Tes ne sfătuiește să bem sucuri naturale și limonade folosind un pai (preferabil nu din plastic, ci din carton), astfel încât să înghițim băutura fără ca aceasta să intre în contact cu dinții noștri.

Așadar, băuturile dietetice și băuturile fără zahăr ne atacă sănătatea dentară. Care sunt băuturile 100% sigure pentru dantura noastră? Apa, laptele, ceaiul și cafeaua (deși ultimele două pătează dinții, în mod cert nu le afectează învelișul de smalț).

Mitul nr. 2 – Dacă mănânc dulce câte puțin, dar des, dantura mea nu este afectată.

Când auzim acest mit, probabil ne vine în minte imaginea unei femei mâncând un tort întreg o dată, alături de imaginea unei femei mâncând câte o feliuță subțire o dată la 2-3 ore. Care dintre ele crezi că are dantura afectată mai tare de dulciuri?

Deși răspunsul ar putea să te surprindă, să știi că cea de-a doua iubitoare de dulciuri va avea mai multe carii în gură.

De ce? Pentru că, atunci când mănânci o cantitate de dulciuri și apoi te oprești de tot, pH-ul din gură are timp să își revină. “Atacul” asupra smalțului durează cam o oră după ce mănânci, apoi se potolește și gura ta reintră într-o stare de echilibru.

În schimb, dacă la anumite intervale de timp tu continui să mai bagi în gură ceva dulce sau să mai bei o gură de suc din sticla de pe birou, practic menții în gură o placă bacteriană activă care constant produce acid ce îți atacă smalțul dinților. Cu alte cuvinte, nu lași timp “atacurilor” dulciurilor să se potolească, ci le alimentezi constant.

Soluția? Dacă vrei să mănânci ceva dulce, mănâncă, apoi spală-te pe dinți sau cel puțin clătește-te cu apă de gură și fă o pauză (foarte) mare până la următoarea doză de dulce. Scapă de gustările mici și dese de tipul bomboanelor de ciocolată și de sucul de lângă tine din care iei când și când câte o gură.

Mitul nr. 3 – Este bine să renunți la zahăr de tot.

La o primă privire superficială, acest mit pare adevărat. Dacă nu mănânci dulciuri, înseamnă că nu bagi în gură zahăr. Iar dacă nu bagi în gură zahăr, înseamnă că nu au cum să apară problemele dentare, nu?

Ei bine, medicina nu funcționează chiar așa. Da, este bine să reducem drastic consumul de zaharuri procesate (cum sunt dulciurile de orice fel), însă nu putem elimina zahărul de tot din dieta noastră, întrucât ar fi afectate alte zone ale corpului.

De aceea, nu putem renunța la zaharurile naturale din fructoză și lactoză, de exemplu. Aceste zaharuri se găsesc în mod natural în fructe și lactate și ele nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. În niciun caz nu încurajăm pacienții să renunțe la toate zaharurile din alimentație, ci doar la cele procesate, ne spune Dr. Tes. Bineînțeles, chiar și după ce consumi fructe sau lactate, trebuie să te speli pe dinți sau să folosești apă de gură, pentru a avea o igienă orală cât mai bună.

Mitul nr. 4 – Trebuie să te speli pe dinți imediat după ce consumi zahăr.

Așa se spune, nu? Că după ce consumi zahăr, trebuie să te speli pe dinți pentru a evita problemele dentare. Ei bine, acest lucru este adevărat… parțial.

De ce parțial? Pentru că este un lucru minunat să te speli pe dinți după ce ai mâncat o bomboană, o felie de tort sau un biscuite. Este indicat și te felicităm dacă o faci.

Totuși, dacă ai băut un suc de fructe (care și el conține zahăr, după cum ne amintim), nu vei face decât să îi potențezi atacul acid asupra danturii. Cel mai bine este ca după acest tip de gustări (fructe, sucuri din fructe, produse lactate) să așteptăm aproximativ o oră înainte să ne spălăm pe dinți. În acest fel, îi lăsăm timp pH-ului din gură să se echilibreze.

Mitul nr. 5 – Zahărul este cel mai mare dușman al danturii.

Putem spune că zahărul este un dușman redutabil al danturii sănătoase, însă nu este nici singurul inamic, nici cel mai puternic. De fapt, mâncarea are și ea un efect substanțial asupra sănătății dentare, ca și fructele ori produsele lactate. Fumatul usucă mucoasa gurii, creând alt gen de problemă. Alcoolul este și el un dușman de temut al sănătății orale.

Zahărul este într-adevăr nociv pentru dantură, însă dacă aplici sfaturile de mai sus, vei fi bine, chiar dacă îți place să deguști din când în când câte ceva dulce.

Cabinet stomatologic București – Dr. Tes

În încheierea acestei analize, Dr. Tes ne spune că, indiferent de alimentația noastră, trebuie să adoptăm o rutină adecvată de îngrijire a gurii. Controalele periodice la medicul stomatolog sunt obligatorii pentru a avea o dantură foarte bună până la bătrânețe, fără proteze sau implanturi.

Iar atunci când ai nevoie de un cabinet stomatologic bun în București, poți face programare online sau telefonic la Dr. Tes, medic dentist de top în București cu cele mai prietenoase tarife!

CABINET STOMATOLOGIC DR. TES BUCUREȘTI

Strada Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59, București

 Programări: 0732 826 068

 drtes.ro

Previous post (P) Fațete dentare rapid în București – unde, cum și cât costă?
Next post Un succes! Peste 600 de pungi de sange colectate la Ploiesti in Campania “BLOOD NETWORK” initiata de organizatorii festivalului UNTOLD