Premiera in Romania si in PRAHOVA: prima infrastructura nationala de colectare a deseurilor medicale de la pacienti

Read Time:3 Minute, 3 Second

GSK România lansează la nivel național prima infrastructură de colectare a inhalatoarelor folosite direct de la pacienți, cu scopul de a reduce emisiile cu efect de seră și amprenta de carbon, de a limita acumulările de deșeuri și de a proteja sănătatea populației, prin evitarea contaminării solului cu potențiale virusuri rămase pe dispozitivul inhalator.

Programul este desfășurat în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, Colegiul Farmaciștilor, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (C.O.P.A.C.), Societatea Națională de Medicina Familiei și Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

Începând din mai și până în decembrie 2017 inclusiv, românii pot aduce inhalatoarele folosite sau expirate, de orice tip sau marcă, în cele peste 200 de puncte de colectare amplasate în farmaciile Ropharma, Richter și Sensiblu din întreaga țară pentru a fi eliminate ulterior definitiv din natură. Lista completă a farmaciilor este disponibilă pe www.colectaminhalatoare.gsk.ro.

Deșeurile colectate sunt eliminate ulterior printr-un proces de incinerare ecologică, prin intermediul unei companii specializate în managementul deșeurilor medicale. De asemenea, programul atrage atenția asupra impactului de mediu al acestor deșeuri. Astfel, doar șase inhalatoare folosite și aruncate la gunoi generează aceeași amprentă de carbon ca o mașină condusă în jurul lumii.

Programul Colectăm Inhalatoare a fost derulat în fază pilot în 2013 – 2014, timp de șase luni, numai în București, iar circa 7000 de inhalatoare folosite au fost aduse de pacienți pentru colectare și eliminare.

În România, dacă fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, pentru incinerare ecologică, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2, într-un an. Altfel, această cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensată cu ajutorul oxigenului produs în decurs de un an de 2.831 hectare de pădure de stejari – adică de 25 de ori mărimea Parcului Herăstrău din București.

La nivel mondial, acest tip de deșeuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2. Prin incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2e) provocat dacă acestea ar fi aruncate în natură este redus cu 99%.

Potrivit unei analize desfășurate de GSK în Marea Britanie, în fiecare inhalator cu aerosol aruncat rămân reziduuri de gaz nefolosit de către pacient, care, atunci când ajung în natură, provoacă un efect de seră de peste 1.430 de ori mai mare decât cel al emisiilor de carbon.

Prin programul Colectăm Inhalatoare, GSK România devine singura companie farmaceutică ce oferă o infrastructură de colectare a deșeurilor medicale de la pacienți – un pas esențial pentru reducerea emisiilor de CO2 și a efectului de seră, responsabile pentru schimbările climaterice.

“Protejarea mediului este o direcție stategică esențială pentru business-ul GSK Romania, iar programul Colectam Inhalatoare se subscrie angajamentului GSK pe termen lung. În calitate de companie responsabilă, ne asumăm că avem grijă de impactul produselor noastre inclusiv după ce acestea au fost utilizate și suntem mândri că reușim să venim în sprijinul întregii comunități, colectând aceste deșeuri indiferent de marcă”, a declarat Dana Constantinescu, Corporate Affairs and Communication Director GSK România.

“Ne bucurăm să fim partenerii acestui programcare oferă o abordare sustenabilă în prevenirea și tratarea bolilor respiratorii și contribuie la un mediu mai curat și mai sănătos. Poluarea este unul dintre principalii factori care cauzează cele mai răspândite boli respiratorii, astmul și BPOC-ul. Inițiativele pentru protejarea mediului reprezintă noi resurse de a lupta împotriva lor, dar și pentru a respira cu toții un aer mai bun”, a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Președinta Societății Române de Pneumologie.

Proiectul este dezvoltat de GSK la nivel global sub numele Complete the Cycle în peste 13 țări, printre care și Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Cehia, Ungaria, Chile, Australia, Spania, Grecia și România.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post SanConfind – Vedeta zilei in turismul balneo
Next post GSC2017: In domeniul sanatatii, cele mai multe proiecte sunt acum orientate catre un acces mai facil la servicii medicale