Prin ce se diferentiaza sindromul de tunel carpian de maladia de Quervain? (P)

Read Time:2 Minute, 24 Second

Atat sindromul de tunel carpian, cat si maladia de Quervain sunt afectiuni ale maini care pot cauza durere si dificultati de functionare. Cu toate acestea, exista cateva diferente majore intre cele doua maladii.

Ce simptome provoaca sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este cauzat de compresia nervului median in tunelul carpian, un pasaj ingust ce se afla in incheietura mainii. Cand nervul este comprimat, provoaca amorteala si furnicaturi in degetul mare, degetul aratator, degetul mijlociu si in prima jumatate a degetului inelar. De asemenea, poate cauza durere in mana si incheietura mainii.

In cele mai multe cazuri, simptomele incep usor, apoi cresc in intensitate si devin tot mai frecvente. Acestea sunt mai intense noaptea, cauzand adesea probleme de somn.

Ce simptome provoaca maladia de Quervain?

Maladia de Quervain, denumita si tenosinovita, tendinita sau sindromul de Quervain, este o afectiune a tendoanelor ce provoaca dureri la nivelul articulatiei mainii si probleme de utilizare, in special a degetului mare (denumit si police). Durerea apare si creste in intensitate in momentul miscarii degetului, insa poate deveni prezenta pe tot parcursul zilei daca boala este lasata netratata.

De asemenea, pacientii care sufera de maladia de Quervain au parte dimineata de un fenomen de “dezruginire” a policelui. Asta inseamna ca le este mai dificil sa-si miste degetul mare dimineata decat in restul zilei.

Care sunt diferentele dintre sindromul de tunel carpian si maladia de Quervain?

Prima diferenta dintre cele doua afectiuni este aceea ca sindromul de tunel carpian este o neuropatie de compresie, in care un nerv al mainii (nervul median) este afectat, in timp de maladia de Quervain este o tendinopatie, in care sunt afectate niste tendoane (tendoanele de pe partea policelui a incheieturii mainii). De aceea, multe dintre simptomele maladiei de Quervain sunt in jurul bazei degetului mare, in timp ce simptomele sindromului de tunel carpian sunt in jurul primelor patru degete ale mainii (degetele inervate de nervul median).

Simptomele sunt similare, dar localizarea si severitatea durerii pot varia in functie de afectiune. La sindromul de tunel carpian, durerea se simte in primele patru degete ale mainii, dar si in mana si incheietura mainii. La maladia de Quervain, durerea se simte in degetul mare si la baza acestuia, insa si la nivelul articulatiei mainii.

De asemenea, amorteala si furnicaturile apar doar la sindromul de tunel carpian. Acestea se simt, de regula, in degete, in special noaptea.

Ambele afectiuni pot fi dureroase si au unele simptome in comun, cum ar fi durerea in zona incheieturii mainii. Dar cauza exacta din spatele durerii este foarte diferita.

Cele doua afectiuni raspund de obicei bine la metodele non-chirurgicale, dar in unele cazuri, poate fi necesara o operatie. Optiunile non-chirurgicale includ purtarea unei orteze specifice, fiziokinetoterapia, aplicarea de antiinflamatoare locale si infiltratiile cu corticosteroizi in zona inflamata.

Daca tratamentele conservatoare nu functioneaza, se recomanda o interventie chirurgicala, intr-o clinica specializata in chirurgia mainii.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Din 30 martie, pacienții farmaciilor Professional Farma Line pot plăti cu ajutorul cardurilor cadou
Next post Descoperă 3 tipuri de boli oculare care pot apărea la copii (P)