Refluxul gastroefagian și efectele sale asupra danturii

Read Time:5 Minute, 20 Second

Deși medicina generală este foarte bine separată de cea dentară, anumitor afecțiuni pare să nu le pese prea mult de această separare. Un bun exemplu este refluxul gastroesofagian care, deși este o afecțiune gastrică, ne impactează dantura mai mult decât credem. Exact despre acest lucru vorbim astăzi. Am obținut informații și câteva sfaturi prețioase de la medicii de la Hollywood Smile Center din Ploiesti. Citește în continuare pentru a afla totul despre refluxul gastroefagian și efectele sale asupra danturii!

Ce este refluxul gastroesofagian?

Sistemul digestiv este alcătuit, printre altele, din esofag și stomac. Esofagul este „toboganul” pe care se duc alimentele la vale către stomac. Între aceste două organe există o „ușiță” care, atunci când nu mâncăm, stă închisă. În momentul în care am început să luăm masa, această ușiță se deschide, pentru a permite alimentelor să intre.

Poate că vă întrebați de ce este nevoie de o ușiță și nu poate fi mereu deschis accesul către stomac. Ei bine, în stomac există acidul gastric. Acest acid are ca rol dizolvarea alimentelor pe care le consumăm, pentru a extrage nutrienții și vitaminele necesare hrănirii organismului.

În lipsa acestei ușițe, atunci când ne-am întinde în pat, spre exemplu, acidul gastric ar fi afectat de gravitate. Acest lucru înseamnă că ar urca pe esofag și l-ar arde. Interiorul stomacului este căptușit cu o mucoasă care nu lasă acidul să ardă pereții. Cu toate acestea, interiorul esofagului nu are această mucoasă, motiv pentru care orice picătură de acid gastric care ajunge, arde.

Așadar, fără această „ușiță” între stomac și esofag, am fi foarte afectați de acțiunea acidului din stomac, iar întregul nostru echilibru gastro-enterologic ar fi distrus.

Refluxul gastroefagian și efectele sale asupra danturii

Totuși, ne rămâne întrebarea: dacă această ușiță este închisă între esofag și stomac, cum se produce refluxul gastroesofagian? Aceasta este o întrebare foarte bună, iar răspunsul este simplu: uneori, din anumite cauze și în anumite condiții, această ușă nu se închide cum trebuie, iar o parte din acidul gastric, precum și alimentele parțial digerate trec din stomac către esofag.

Acesta este momentul când simți arsuri în piept sau pe gât, când simți că parcă mâncarea îți vine înapoi, însă nu vomiți, când nu poți sta întins sau rezemat după masă, ci trebuie să stai drept, pentru a nu avea aceste simptome.

Netratat, refluxul gastric provoacă probleme serioase de sănătate gastrică și… dentară. Cum oare influențează el sănătatea dinților noștri? Citește în continuare!

Acidul gastric, după cum îi spune și numele, este un amestec de substanțe cu un pH foarte acid. În momentul în care ajunge pe esofag și în gură, atacă foarte puternic smalțul dinților. Practic, dinții rămân fără protecția oferită de smalț și astfel se dezvoltă carii adânci, agresive și care avansează rapid. Majoritatea pacienților cu probleme de reflux gastroesofagian suferă de această problemă secundară a danturii erodate și degradate.

Ce poți face? Este important să tratezi la medicul gastroenterolog problema refluxului gastroesofagian (sau măcar să înveți să o controlezi), iar vizitele la medicul dentist trebuie să fie regulate. Doar astfel reușim să tratăm și să salvăm la timp dinții afectați, fără a-i pierde și fără a se ajunge la nevoia de implanturi sau lucrări protetice, ne spun medicii de la Hollywood Smile Center din Ploiești, clinica dentară de top cu medici din București.

Cum afectează refluxul gastroesofagian vizita la medicul dentist?

Din cauza faptului că acidul gastric la persoanele afectate tinde să aibă reflux imediat după mese, o vizită la stomatolog nu este indicată cu stomacul plin. De cele mai multe ori, în poziția întins pe care o adoptă pacienții în fața stomatologilor este favorizat refluxul. Acest lucru înseamnă că pacientul va fi obligat să stea într-un unghi mult mai închis, pentru a-și proteja esofagul.

Poziția în unghi închis va fi mult mai inconfortabilă pentru medic, care va pierde multă vizibilitate. În plus, în cazul intervențiilor care necesită sedarea, aceasta nu va putea fi efectuată decât într-o intensitate joasă sau medie. O sedare profundă va cauza relaxarea mușchiului „ușiței”, care va permite acidului gastric să evadeze spre esofag.

În concluzie, dacă aveți reflux esofagian, încercați să nu mâncați cu 3 ore înainte de a merge la medicul dentist – atât pentru confortul dvs., cât și pentru a permite medicului să vă plaseze într-o poziție cu maximă vizibilitate.

Cum se pregătește un pacient cu reflux gastroesofagian pentru vizita la medicul dentist?

Cea mai importantă regulă este să nu mâncați cu două-trei ore înainte de vizita la medicul dentist. În acest fel, stomacul nu va fi suprasaturat și nu va avea tendința de a produce mai mult acid gastric. Dacă acidul gastric este la un nivel normal, nu ar trebui să afecteze pacientul și să se reverse în esofag. Cu toate acestea, este indicat să comunicați medicului dentist faptul că vă confruntați cu refluxul gastroesofagian, chiar dacă nu ați mâncat recent. În acest mod, medicul va ști să nu administreze anumiți anestezici sau anumite medicamente care ar putea irita esofagul.

Tutunul și chimicalele prezente în țigări irită și stomacul și esofagul. Din acest motiv, este important să nu fumați înainte de a vizita medicul stomatolog. O țigară înainte de vizita la acesta echivalează cu o masă abundentă din punct de vedere al nivelului de acid gastric.

Masa de dinainte de vizita la stomatolog poate fi compusă din lactate și legume. Indicat este să consumați produse care să acționeze ca o bază, adică să stingă acidul gastric. Dacă veți consuma cartofi prăjiți sau orice alt fel de aliment prăjit, veți avea de suferit. În caz contrar, dacă consumați o felie de brânză cu roșii ori un pahar de lapte cu pâine prăjită, vă vor face bine.

Hollywood Smile Center Ploiești – din dragoste pentru pacienți!

Echipa de medici de la Hollywood Smile Center Ploiești te invită să ai cel mai frumos zâmbet la care ai visat vreodată! Indiferent care e problema dentară cu care te confrunți, soluția este la îndemână și foarte accesibilă. Vei avea un zâmbet de vedetă, frumos și sănătos, în doar câteva zile! Cauți o programare rapidă la stomatolog în Ploiești? Sună la Hollywood Smile Center sau programează-te direct pe site!  Aceasta este clinica stomatologică aleasă de Cătălin Botezatu și alte celebrități, însă tarifele sunt accesibile oricărui prahovean!

Adresă clinică: Str. Paris nr. 6, Ploiești

Zonă orientativă: Ploiești – Centru

➤ Telefon programări: 0752 580 580

➤ Email: office@hollywoodsmilecenter.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Celulita la control! Descoperă avantajele și dezavantajele fiecărui tratament anti-celulită! (P)
Next post Caracteristicile tipizatelor personalizate (P)