S-a aprobat acordarea asistentei medicale prin telemedicina

Read Time:1 Minute, 38 Second

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Actul normativ reglementează posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanță, prin telemedicină, de către toți profesioniștii din domeniul sănătății.

“Criza sanitară fără precedent a impus suplimentarea și diversificarea serviciilor medicale pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate ale populaţiei din comunităţi, dar şi pentru gestionarea eficientă a resurselor umane și financiare din domeniu. Era nevoie de modificarea cadrului legal general care să dea posibilitatea acordării asistenței medicale prin telemedicină de către toate unitățile sanitare publice și private, în beneficiul pacienților”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Serviciile care pot fi furnizate și prin telemedicină sunt:

a)    teleconsultația;

b)    teleexpertiza;

c)    teleasistenţa;

d)    teleradiologia;

e)    telepatologia;

f)     telemonitorizarea.

Beneficiarii telemedicinei sunt pacienții care pot avea acces mai rapid la actul medical.Totodată, serviciile de tipul teleradiologiei și al teleconsultațiilor pot contribui la scurtarea listelor de așteptare, pot optimiza utilizarea resurselor și pot ajuta la creșterea productivității, ceea ce duce, în final, atât la îmbunătăţirea asistenţei medicale, cât şi la o eficienţă sporită a sistemului sanitar din România, beneficii cu atât mai importante și mai necesare în contextul actual determinat de pandemia generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.De asemenea, telemedicina (furnizarea de la distanță a serviciilor medicale) poate contribui la limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 deoarce se pot limita deplasările şi interacţiunile interumane directe, fără limitarea accesului pacienților la asistența medicală necesară.

În termen de  45 de zile de  la elaborare, Ministerul Sănătății va elabora normele metodologice generale de punere în aplicare a ordonanței, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, act normativ care va cuprinde:

a)    specialităţile medicale şi lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicină;

b)    condiţiile de organizare şi funcţionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicină;

c)    responsabilitatea stabilirii calităţii serviciului de telemedicina și a verificării respectării ei;

d)    modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicină.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post S-a actualizat platforma informatica de centralizare a datelor referitoare la infecția cu SARS-CoV-2
Next post 10.108 de cazuri in tara!