“Sănătatea pacienților este întotdeauna prioritatea noastră” – Interviu cu Dr. Ionuț Leahu, medic dentist, implantologie orală și CEO Clinicile Dentare Dr. Leahu

Read Time:7 Minute, 7 Second

Se spune că în spatele unui zâmbet frumos se află întotdeauna un dentist bun. Un dentist pentru care pacientul este pe primul plan. Medicul Ionuț Leahu face parte din această categorie. Este doctorul care pune preț pe sănătatea reală, nu pe cea aparentă. Pacienții săi se bucură de cele mai inovatoare tratamente, de la implanturi dentare, la coronae si fațete dentare, la aparate dentare și albirea profesională a dinților.

Despre provocările în domeniul stomatologiei, despre importanța comunicării deschise și a sincerității față de pacient, ne vorbește Dr. IonuțLeahu, medic dentist, implantologie orală și CEO Clinicile Dentare Dr. Leahu în interviul următor.

Care credeți că este percepția generală a românilor în ceea ce privește sănătatea orală? Ați observat schimbări de-a lungul timpului?

Pot să spun că am observat conștientizarea asupra afecțiunilor dentare. Anul acesta am văzut mai mulți pacienți care au venit să ne ceară ajutorul tocmai pentru că au înțeles situația în care se află și au conștientizat complexitatea cazului propriu. Am observat că mesajele pe care le transmitem de atâția ani au ajuns la destinatar. Românii au înțeles riscurile afecțiunilor complexe netratate la timp și acum își doresc să primească un tratament care să le ofere siguranță.

Este interesant să fac o diferență între percepția generală a pacienților din ziua de astăzi și cea de acum 10 ani. Am revăzut anul acesta pacienți pe care i-am consultat chiar și în urmă cu 7 ani și care, din motive obiective, nu au început atunci tratamentul stomatologic sau nu l-au finalizat. Cumva, toți acești pacienți au reușit să ajungă la aceeași concluzie și anume aceea că tratamentele stomatologice reprezintă o necesitate.

Ce provocări întâmpinați astăzi în lucrul cu pacienții? Sunt acestea diferite față de anii precedenți?

Cea mai mare provocare în stomatologie apare atunci când lucrăm cu pacienți care se află în căutarea unui tratament potrivit de foarte mult timp. De cele mai multe ori, acești pacienți au văzut deja mai mulți medici stomatologi și s-au confruntat cu ideea conform căreia pentru ei nu există soluții. În astfel de situații este vorba despre pacienții care au nevoie de reabilitarea completă a danturii cu ajutorul implanturilor dentare. Atunci când le spun pacienților că le putem oferi o soluție care constă într-o singură intervenție chirurgicală mă privesc cu foarte mult scepticism. De aceea, pentru noi este o provocare să îi ajutăm să înțelegă că există soluții reale.

Din păcate, este o diferență foarte mare între informațiile pe care le primește pacientul într-un cabinet unde nu se folosesc tehnologii moderne și informațiile pe care le oferim noi, o rețea de clinici stomatologice, cu o echipă multidisciplinară și cu aparatură de ultimă generație. Noi oferim pacienților de 10 ani astfel de soluții. Pentru noi este o normalitate să tratăm pacientul astfel încât să primească cel mai potrivit tratament și să aibă șansa la o viață normală.

O altă provocare este reprezentată de colaborarea cu alți medici specialiști, de exemplu colaborarea cu medicii cardiologi ai pacienților. Colaborarea între medicii specialiști este foarte importanta înainte de a decide dacă tratamentul se potrivește pacientului. În echipa noastră există și medici anesteziști, specialiști în terapie intensivă, care oferă siguranță pacienților. Tocmai pentru că există și pacienți care mai au și alte probleme de sănătate, nu doar cele dentare, noi am dezvoltat această complexitate în zona de terapie intensivă, pentru a putea trata în siguranță cât mai multe categorii de pacienți. Pentru acest lucru avem nevoie de o cooperare mai bună cu medicii curanți ai pacienților.

O provocare general este și relația pacientului român cu finalitatea. Văd foarte mulți pacienți care vin și spun că nu mai are rost să își refacă dantura deoarece au o vârstă înaintată. Noi credem că orice pacient are nevoie de o dantură sănătoasă, tocmai pentru a se putea bucura de întreaga sa viață.

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu pacienții pot beneficia de refacerea completă a danturii cu ajutorul implanturilor dentare. Care este percepția românilor despre o astfel de intervenție stomatologică și care sunt provocările cu care dumneavoastră vă confruntați?

Așa cum am menționat, întâlnesc pacienți care nu mai au încredere în existența unor soluții potrivite pentru ei. Am întâlnit un caz la o pacientă din Timișoara, care a căutat o soluție pentru refacerea danturii timp de 3 ani. Într-adevăr, era un caz complex, care necesita o intervenție grea, însă am reușit să o ajutăm să aibă din nou dinți ficși. Pentru noi este foarte important ca pacientul să înțeleagă că facem totul pentru binelelui, că punem sănătatea pe primul loc. Eu nu vreau să le răpesc pacienților șansa la o viață normală, mai ales atunci când știu că există o soluție, fie ea mai greu de realizat.

Text foto: Dr. Ionuț Leahu împreună cu echipa sa, în timpul unei intervenții chirurgicale

Care sunt sfaturile dumneavoastră pentru pacienții care nu au reusit încă să învingă ,,teama de stomatolog”?

În astfel de cazuri este foarte important ca pacienții să vină în cabinet și să povestim, să avem o discuție deschisă. Noi avem soluții pentru orice mergând până la soluția sedării conștiente pentru combaterea fricii. De exemplu, am avut pacienți care au avut nevoie de sedare pentru intervenții foarte simple, precum obturațiile dentare sau detartrajul dentar, deoarece se confruntau cu o teamă foarte mare.

Mai sunt situații în care nu doar teama trebuie calmată cu ajutorul sedării conștiente. Am avut pacienți care se confruntau cu senzații de vomă în timpul tratamentului stomatologic sau chiar și în timpul unui simplu consult. Tocmai pentru a beneficia de tratamentul stomatologic potrivit, apelăm la sedarea conștientă și oferim pacientului tot confortul de care are nevoie.

Pacienții nu trebuie să aștepte rezolvarea unor probleme din cauza fricii. Cu cât afecțiunile sunt tratate mai repede, cu atât procesul este mai ușor. De aceea este foarte important prevenția dentară și igiena orală. Pacienții cărora le este teamă de stomatolog trebuie să acționeze în așa fel încât să prevină afecțiunile orale și să nu ajungă la nevoia intervențiilor complexe. Pacienților cărora le esteteamă le recomand să aleagă o echipă de medici specialiști, care le poate oferi orice soluție stomatologică.

Care credeți că este cel mai important aspect atunci când vine vorba de relația medic-pacient?

Este foarte important ca această relație să se bazeze pe onestitate și comunicare deschisă. Atunci când pacientul vine pentru prima oară la dentist, el trebuie să înțeleagă că interesul meu, ca medic stomatolog, este ca el să fie bine. Aceasta este meseria noastră, noi trebuie să ajutăm pacienții să aibă o dantură sănătoasă pentru cât mai mult timp.

Noi îi spunem pacientului de la bun început care sunt problemele reale cu care se confruntă și care este planul de tratament care i se potrivește. Este foarte important să îi descriem pacientului tot parcursul tratamentului și să îl pregătim din punctul acesta de vedere. Cu cât suntem mai sinceri și cu cât prezentăm mai clar opțiunile de tratament și bugetul, cu atât pacienții au mai multă încredere.

Text foto: Dr. Ionuț Leahu în cabinetul stomatologic împreună cu unul dintre pacienții săi

Ce credeți că ar trebui să se schimbe, în prezent, în stomatologia din România?

Cred că trebuie să se schimbe consolidarea în domeniul stomatologic și sinceritatea față de pacient. Și medicii trebuie să fie sinceri cu ei înșiși și să realizeze că doar atunci când lucrează în echipă pot oferi pacienților sănătatea reală. Și atunci când vorbim despre antreprenoriat este importanta sinceritatea. În acest domeniu trebuie să lucrezi atât cu o echipă de medici specialiști, cât și cu personal auxiliar, de suport. Acest lucru este mult mai fezabil într-o echipă mare. De asemenea, sfatul meu este ca toți medicii să se întoarcă către pacienți și să își îndrepte toată atenția către aceștia. Este mai puțin important ce fac ceilalți colegi medici, întotdeauna pe primul loc trebuie să fie pacientul.

Care sunt pentru dumneavoastră cele mai frumoase experiențe profesionale de până acum?

Experiențele frumoase de până acum pot spune că sunt toate cazurile pe care le-am dus la bun final și toate zâmbetele sănătoase ale pacienților. Mă bucur atunci când văd la control pacienți pe care i-am tratat în urmă cu mulți ani și care se bucură în continuare de rezultatele tratamentelor.  Este o plăcere să observ cum pacienții mei au făcut schimbări în viață care le influențează în bine sănătatea. Am foarte mulți pacienți care au înțeles riscurile fumatului și au renunțat la acest viciu, care au înțeles importanța igienei orale corect realizate și care au reușit să mențină rezultatele tratamentelor stomatologice și să se bucure de o dantură mai sănătoasă. (P)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Cifrele cresc simtitor in judetul Prahova: Peste 300.000 de doze anti-Covid administrate!
Next post WOW: Peste 307.000 doze anti-Covid administrate in Prahova