Servicii integrate de sănătate, sociale si de educație pentru pacienții cu tulburări de spectru autist. Anunțul Ministerului Sănătății

Read Time:4 Minute, 17 Second

În prezența prim-ministrului Viorica Dăncilă, marți, 2 aprilie, a fost semnat un  Protocol de colaborare între Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Finanțelor Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care are ca scop  dezvoltarea și implementarea unor programe destinate îmbunătățirii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație.
Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, Protocolul creează premisele pentru alocarea de fonduri necesare să asigure fiecărei persoane diagnosticată cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială, ceea cear fi categoric, în avantajul copiilor și tinerilor.
Mai mult, Ministerul Sănătății va  înființa  un subprogram destinat persoanelor diagnosticate cu TSA, în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală, în cadrul căruia vor fi acordate servicii integrate de sănătate  – evaluarea, diagnosticul și serviciile conexe actului medical.
De asemenea, vor fi organizate programe de instruire destinate cadrelor didactice, consilierilor școlari, asistenților sociali din sistemul educațional, în vederea identificării și facilitării intervențiilor în cadrul tulburărilor de spectru autist.
În același timp, subprogramul de educație parentală din cadrul Programului Național de Sănătate Mintală (PNSM), va fi dezvoltat în direcția sprijinirii părinților copiilor diagnosticați cu TSA, în vederea dezvoltării de abilități sociale pentru cei mici, care merită, asemenea oricărui copil să fie integrați în societate, în colectivități.
“ Am întotdeauna susținerea doamnei premier și a colegilor din Executiv în demersurile care determină creșterea calității servicilor medicale și, implicit, a stării de sănătate a populației. Protocolul  semnat astăzi creează cadrul necesar pentru dezvoltarea unor servicii integrate, de care pacienții cu tulburări de spectru autist au nevoie. Astăzi, când marcăm Ziua Internațională de conștientizare a Autismului, vreau să le mulțumesc pacienților și părinților care au copii care suferă de această afecțiune pentru modul în care am colaborat. Deciziile de azi li se datorează în mare măsură, ele sunt în mare parte rezultatul acestei colaborari.”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Potrivit unui comunicat oficial, activitățile derulate în cadrul PNSM au ca  obiectiv principal sprijinirea unei categorii de copii a căror viață este afectată de una dintre cele mai invalidante tulburări de sănătate mintală – copiii cu tulburări de spectru autist.
În perioada 2013-2018, medici de familie  au fost instruiți pentru a realiza screening precoce pentru identificarea timpurie a copiilor cu TSA.
Demn de amintit, anul trecut,  în data de 2 aprilie, ministrul Sănătății a transmis o scrisoare către toți medicii de familie din țară în care le-a subliniat  importanța utilizării chestionarului de screening, elaborat în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală și profilaxie în patologia psihiatrică, pentru diagnosticarea cât mai timpurie și inițierea terapiei pentru a crește șansele de recuperare a copilor care suferă de această afecțiune. Tot în cadrul PNSC,  au fost achiziționate  teste standardizate pentru diagnosticarea copiilor cu TSA. Testarea copiilor este realizată în  10 centre reprezentative din țară, de catre 146 de specialiști instruiți să utilizeze aceste teste, începând cu anul 2016.
De asemenea, Ministerul Sănătății a elaborat Manualul de instruire destinat consilierilor școlari din sistemul educațional în vederea depistării precoce și intervenției, în cazul tulburărilor de dezvoltare pentru copii și adolescenți, inclusiv a tulburărilor de spectru autist. Astfel, aproximativ 600 de consilieri școlari la nivel național au beneficiat, în perioada 2016-1017, de sesiuni de  instruire menite să contribuie la identificarea și intervenția timpurie a copiilor cu TSA din învățământul preșcolar și primar.
Educația parentală este, de asemenea,  unul dintre obiectivele importante ale PNSC și măsură esențială de prevenție pentru asigurarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților. În acest sens,  a fost elaborat un manual de instruire destinat părinților, în vederea dezvoltării abilităților sociale și emoționale ale copiilor. Manualul are la bază recomandările comunităților de profesioniști, a Organizației Mondiale a Sănătății și a cercetărilor recente care plasau stilul de educație parentală în topul factorilor de impact asupra sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Acest manual conține informații practice, menite să sprijine fiecare părinte în procesul complex al creșterii și îngrijirii copiilor, cu trimitere la specificul fiecărei etape de vârstă și activități menite să le permită părinților dezvoltarea de abilități sociale și emoționale copiilor lor, mai transmite ministerul.
În perioada 2013-2018, aproximativ  12 mii de părinți au beneficiat la nivel național de sesiuni de instruire în cadrul cărora, sub îndrumarea unor profesioniști în domeniul sănătății mintale cu experiență îndelungată în lucrul cu părinții, au avut ocazia să deprindă metode și tehnici de management comportamental și intervenție asupra copiilor, menite să faciliteze dezvoltarea sănătoasă, armonioasă și pozitivă a personalității acestora, cu grijă pentru a preveni tulburările de sănătate mintală, precum anxietate sau depresie, pe care un copil le poate dezvolta atunci când trăiește într-un mediu familial ostil și fără atenție pentru nevoile sale de dezvoltare emoțională.

sursa foto. ziare.com
 


În prezența prim-ministrului Viorica Dăncilă, marți, 2 aprilie, a fost semnat un  Protocol de colaborare între Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Finanțelor Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care are ca scop  dezvoltarea și implementarea unor programe destinate îmbunătățirii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Presedintele CJ Prahova vrea demisii de onoare la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti!
Next post Solutii pentru o mai buna finantare a medicinei primare