Stiute si nestiute despre Coloana Vertebrala

Read Time:2 Minute, 44 Second

Coloana vertebrala e un algortim al unor reguli stricte, o structura care poate fi considerata, pe drept cuvant, „axis mundi” a corpului omenesc, un element in care matematica si anatomia tin omul la vertical…
1. Este formata din aproximativ 33 de vertebre si flexibilitatea ei este data in principal de miscari de mici amplitudine la nivelele cervical, toracal si lombar.
2. Coloana vertebrala este responsabila de aproximativ 40% din inaltimea unui individ.
3. La persoanele sanatoase se poate observa o diferenta de inaltime de dimineata pana seara datorita deshidratarii discurilor intervertebrale. Astronautii castiga aproape 3% din propria inaltime dupa o misiune in spatiu datorita lipsei gravitatiei.4. Coloana vertebrala prezinta peste 100 de articulatii si 220 de ligamente.
5. Peste 120 de muschi isi au insertia la nivelul coloanei vertebrale.
6. Oamenii au sapte vertebre cervicale – asemenea girafelor.
7. Prima vertebra cervicala se mai numeste Atlas, facand referire la personajul mitologic.
8. Discurile intervertebrale si curburile coloanei au rolul de a face fata incarcarii axiale si a de a absorbi cu succes socurile.
9. Un alt rol al coloanei vertebrale este de a proteja maduva spinarii, o componenta extrem de importanta a sistemului nervos central.
10. ATENȚIE: Datorita solicitarilor zilnice, coloana vertebrala este una din componentele organismului ce imbatraneste cel mai repede, de aceea este extrem de important sa avem grija de ea.

*IMPORTANT: Prima vertebra cervicala poarta denumirea de „atlas” si este formata din doua mase laterale unite de arcuri (anterior mai lung si posterior mai scurt)
Cea de-a doua vertebra cervicala se numeste „axis”. Aceasta prezinta dintele axisului, fata articulara anterioara si fata articulara posterioara peste care trece ligamentul transvers al atlasului.

Punctele slabe ale coloanei vertebrale sunt discurile intervertebrale, un fel de amortizoare elastice formate dintr-un nucleu pulpos si fluid. Discurile intervertebrale sunt inconjurate in intregime de un inel fibros care are ca rol limitarea dilatarii discurilor si legarea vertebrelor intre ele.
Nucleul pulpos isi pierde din flexibilitate cu trecerea timpului, volumul i se diminueaza, iar discurile isi pierd pozitia normala.
Fetele superioare si inferioare ale fiecarei vertebre sunt separate cu ajutorul discurilor intervetebrale, care sunt alcatuite din cartilaj si a caror functie este de a amortiza socurile si presiunile. Grosimea acestor discuri este variabila in functie de regiunea coloanei vertebrale, atingand maximul la nivelul coloanei lombare (anatomie.romedic.ro).
CURIOZITATI: Deoarece discurile cartilaginoase se extind in absenta gravitatiei, astronautii care se intorc din spatiu pot fi chiar si cu 2-3 cm mai inalti decat atunci cand au plecat?
… Pe pamant, insa, efectul este invers: oamenii scad in inaltime cu fiecare deceniu, incepand de la varsta de 40 de ani, din cauza deshidratarii discurilor intervertebrale. Potrivit specialistilor, acestea contin 82-86% apa, iar deshidratarea lor duce la aparitia tasarii. De vina sunt muschii care o sustin si care, cu timpul se tensioneaza, se scurteaza si incep sa se atrofieze, spun medicii. Efectele constau in tulburari de microcirculatie in zona coloanei, in modificări de postura si de inaltime, uneori putand fi afectat chiar si mersul.

Foto: ziare.com

Coloana vertebrala, e un algortim al unor reguli stricte, o structura care poate fi considerata, pe drept cuvant, „axis mundi” a corpului omenesc, un element in care matematica si anatomia tin omul la vertical…

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Marti… 3-4 ceasuri rele pe drumurile si pe calea ferata din Prahova! Majoritatea victimelor din accidente s-au ales cu traumatisme la coloana!
Next post CEVA BUN: Un ecograf de inalta performanta a intrat in dotarea Spitalului de Obstetrica-Ginecologie Ploiesti