Stiute si nestiute despre sange

Read Time:2 Minute, 4 Second

În corpul omului matur, sângele constituie  în mediu 6-8% din toată masa corpului. Cei drept, cantitatea medie a sângelui în corpul copilului e un pic mai mare și este de  8-9% . Sângele circulă prin corpul uman cu viteză diferită.
Cel mai rapid sângele circulă prin artere cu o viteză de aproximativ 1,8 km pe oră susțin specialiștii. Volumul mediu a sângelui în corpul omului constituie 5.000-6.000ml.
În decurs a 24 de ore, inima unui om matur pompează în jur de 10 mii de litri de sânge. 

 James Harrison, un australianul de 74 de ani, a donat sânge  în jur de 1.000 de ori  pe parcursul vieții sale. Anticorpii grupei sale rare de sânge ajută la supravețuirea nou-născuților cu o formă grea de anemie. În cazul donatorului James Harrison, după calculele aproximative, s-a reușit salvarea vieților a 2000 de copii, potrivit howandwhy.ro.
Sunt câteva divizări a sângelui, dar cea ma mare valoare o are divizarea sângelui în 4 grupe după sitema „AB0″ și în două grupe după sistemul „Rh”. Cele patru grupe de sânge se marchează cu simbolurile I(0), II(A), III(B), IV(AB). Grupa I(0) este cea mai răspândită şi se întâlnește la aproximativ 45% de oameni de pe tot mapamondul. II(A) grupă de sânge este răspândită printre europeni – şi purtătorii ei sunt în jur de 35% de oameni. III(B) grupă de sânge este mai puţin răspândită – ea poate fi întâlnită la numai 13% de oameni.
După cum indică studiile de specialitate, cea mai rară grupă de sânge este  IV(AB) – se întâlnește doar la 7% de oameni.
Oamenii cu 1-a grupă de sânge sunt donatori universali, dar oamenii cu grupa 4 de sânge sunt – recipienți universali.
Printre diferite rase și popoare grupele de sânge sunt repartizate neuniform. Spre exemplu 80% de indieni au grupa I-a de sânge. Printre asiatici, cea mai răspândită este grupa a III – a, iar la locuitorii Europei de Nord- grupa a II – a.
Poate nu știați, ciupercile conțin seleniu și sunt indicate a se consuma dacă aveți probleme cu celulele albe. Mai exact, seleniul ajută celulele albe să producă citocina pentru a elimina infecția/infecțiile, dar și beta-glucan- un fel de antimicrobian care activează celulele și anihilează eventualele infecții, spun specialiștii în hematologie.

foto: ThePOC

Poate nu știați, ciupercile conțin seleniu și sunt indicate a se consuma dacă aveți probleme cu celulele albe.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Femeie cazuta intr-un canal in curtea Spitalului «11 Iunie» din Urlati
Next post 971 de interventii de urgenta ale SAJ in ultimele 3 zile