VIRUSUL EXISTA! Pe intelesul tuturor: Cum s-a ajuns ca la Spitalul Judetean Ploiesti aproape 400 de angajati sa fie infectati cu COVID-19

Read Time:2 Minute, 54 Second

În cadrul unei conferințe de presă, miercuri, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, dr. Bogdan Nica, a informat că, atenție, aproape 400 de salariaţi ai celui mai mare spital din Prahova, dintre care circa 260 de medici şi asistenţi, s-au infectat cu COVID-19 de la debutul pandemiei. În mod cert, asta a afectat serios activitatea instituției, în sensul creșterii volumului de muncă pentru cei neafectați, ca prin… noroc și cum deja de ceva vreme instituția are de suferit din pricina deficitului de personal…

În acest context, soluţiile pentru redresarea situației se referă la introducerea testelor rapide antigen, atăt pentru pacienţi cât și pentru şi angajați dar și la un sprijin consistent măcar din partea unor studenţi la Medicină.

Așadar, potrivit declarației dr Bogdan Nica, la nivelul Spitalului Judeţean au fost infectaţi 396 de salariaţi, dintr-un total de 2.650.

Domnia sa a precizat că unitatea a cumpărat teste rapide antigen şi că sunt testaţi pacienţii care se prezintă la spital, dar, periodic, la două zile, şi angajaţii.

„Astăzi, când vorbim, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti au fost sau sunt 59 de medici care s-au infectat, 198 de asistenţi medicali, 92 de infirmiere/îngrijitoare, 22 de brancardieri şi personal tehnic-administrativ – 25 (n.r. cifrele sunt în permanentă dinamică). Dintr-un total de 2.650 de oameni angajaţi. Vă daţi seama, faptul că sunt 59 de medici care în decursul timpului s-au îmbolnăvit a însemnat o presiune foarte mare pe ceilalţi colegi. La un moment dat, la o secţie, din şapte medici, patru erau izolaţi, cu COVID, şi unul carantinat, contact. Vă daţi seama cum a funcţionat secţia, volumul de muncă pe medic a devenit infernal. Ceea ce este interesant este că marea majoritate nu s-au infectat în secţiile COVID, ci în cele non-COVID.

(…) Să vă explic cum se îmbolnăveau oamenii pe secţie. Bolnavul venea, îşi făcea PCR, nu avea test PCR pozitiv, pentru că metoda are nişte limite, în funcţie de ziua în care ai venit în contact cu pacientul pozitiv, era internat cu PCR negativ pe o secţie «curată», să spunem Neurologie sau Chirurgie, după două-trei zile dezvolta nişte simptome sugestive pe definiţia de caz, era testat, era găsit pozitiv, se făcea anchetă, se izolau bolnavii, am avut şi 12 bolnavi pozitivi, care iniţial… au fost negativi. Aceste teste rapide antigen permit unui spital să trieze mult mai eficient atât personalul care intră în tură, cât şi bolnavii”, a explicat Bogdan Nica, medicul încercând „să facă lumină” în modalitatea de abordare a situației complicate în care se află (cumva… firesc- ținând seamă de înteg contextul care a afectat tot sistemul medical) Spitalul Județean.

Și, citind cifrele, explicațiile și deslușind prin statistici ADEVĂRUL că NU E DELOC UȘOR nici pentru medici, nici pentru ceea ce ține de administrație, nici prin prisma lipsei de personal, poate… reușim să pricepem că virusul ăsta nu-i… „o gripă banală” și nici subiect de „cancan” sau spectacol de revistă ieftin și prost. Virusul ăsta a „pus la zid” spitale mari și sisteme medicale nu doar de la noi. Virusul ăsta face victime și îi pune mai cu seamă pe cei din sistemul de sănătate în fața celei mai mari provocări. Și… aici noi, cu toții avem un rol major, dincolo de testele antigen sau PCR: să facem în așa fel încât, prin comportamentul nostru, prin responsabilitate, să scadă numărul de cazuri și, deci, presiunea pe sistemul medical. E O CHESTIUNE DE BUN SIMȚ.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Noi focare de coronavirus depistate in Prahova
Next post Prahova- 223 de cazuri noi! In tara, cu peste 700 mai putine ca ieri! Sunt bune si restrictiile la ceva…