ZIUA MONDIALA A ASTMULUI. Circa 6% din populatia Romaniei sufera de ASTM

Read Time:1 Minute, 57 Second

Astmul bronșic este una dintre cauzele principale ale morbidităţii cronice și mortalităţii din întreaga lume. Pe întreg globul pământesc Ziua mondială a astmului este marcată în prima zi de marţi a lunii mai. Sărbătoarea își propune să sensibilizeze populația cu privire la această afecţiune, să informeze despre metode de tratament, măsurile de profilaxie și implicarea activă a pacientului în monitorizarea evoluției bolii. 
De cele mai multe ori astmul nu poate fi vindecat, dar cei diagnosticați cu această afecțiune pot duce o viață normală, care poate fi și foarte activă.
Specialiștii pneumologi susțin că este important să fie respectate câteva reguli simple. Printre acestea, se numără administrarea corectă a medicamentelor prescrise de medic, evitarea fumului de țigară și a mediilor poluate, dar și respectarea regulilor de profilaxie legate de expunerea la praful de casă.

La nivel mondial, statisticile indică un număr de proximativ 300 milioane de persoane care suferă de astm bronşic.
Astmul este mai frecvent în copilărie şi după 40 ani.

*Potrivit SRP, la nivelul anului trecut, între 800.000 şi 1.000.000 de români sufereau de astm bronşic, adică aproximativ 6% din întreaga populaţie. La nivel european, conform Societăţii Europene de Pneumologie, numărul de persoane cu astm bronşic ajunge la 30 de milioane, iar dintre aceştia, aproape 20% suferă de astm sever. (sursa: medichub.ro)
Astmul (de la grecescul ἅσθμα, ásthma, „sufocare”) este o afecțiune inflamatorie cronică comună a căilor respiratoriicaracterizată de simptome fluctuante și recurente, obstrucție reversibilă a fluxului de aer și bronhospasm. Printre simptomele comune se întâlnesc respirație șuierătoare (wheezing), tuse, senzație de apăsare în piept și dispnee.
*Se crede că astmul este cauzat de o combinație de factori genetici și de mediu. Diagnosticul se bazează de regulă pe tiparul simptomelor, reacția la tratament în timp și spirometrie. Este clasificat din punct de vedere clinic în funcție de frecvența simptomelor, volumul expirator forțat într-o secundă (FEV1), și debitul expirator maxim.Astmul poate fi clasificat și în atopic(extrinsec) sau non-atopic (intrinsec), unde atopia se referă la o predispoziție în dezvoltarea unor reacții de hipersensibilitate tip 1.
* în imagine: Obstrucția lumenului unei bronhiole cu exsudat mucoid, celula caliciformă metaplazie, și îngroșarea membranei bazaleepiteliale la o persoană cu astm.

Sursa foto: wikipedia.org

Se crede că astmul este cauzat de o combinație de factori genetici și de mediu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Consiliul Concurentei suspecteaza comportamente anticoncurentiale pe piata deseurilor medicale
Next post 8 mai, Ziua Crucii Rosii Si a Semilunei Rosii – #Love